Κοσμος

Ροχανί: ΝΑΙ στον διάλογο με τη Δύση, ΟΧΙ στην παράδοση

Τι ζήτησε ο Ιρανός πρόεδρος ως αντάλλαγμα για να αφήσει ελεύθερο βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Χορμούζ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ιράν είναι έτοιμο για διαπραγμάτευση αλλά όχι αν αυτό σημαίνει παράδοση, το μήνυμα Ροχανί προς ΗΠΑ και συμμάχους

Το Ιράν είναι έτοιμο για δίκαιες διαπραγματεύσεις αλλά όχι αν αυτό σημαίνει παράδοση. Αυτό ανέφερε μεταξύ αλλων ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους συνομιλίες έχει υπ’ όψιν του. Το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, έχει υποστηρίξει ότι παραμένει πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν.

«Όσο έχω την ευθύνη των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας, είμαστε πλήρως έτοιμοι για δίκαιες, νόμιμες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα» ανέφερε ο Χασάν Ροχανί. Και πρόσθεσε: «Όμως, την ίδια στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να καθήσουμε στο τραπέζι της παράδοσης στο όνομα της διαπραγμάτευσης».

Κατάληψη δεξαμενόπλοιων

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα αφήσει ελεύθερο ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ιρανικές αρχές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός άλλου δεξαμενόπλοιου, στο οποίο έγινε κατάληψη στο Γιβραλτάρ.

«Δεν επιθυμούμε εντάσεις και αν ακολουθήσετε τους κανόνες στο Γιβραλτάρ, θα έχετε μια ευνοϊκή προσέγγιση από την πλευρά μας» εξήγησε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το δεξαμενόπλοιο Grace-1 κρατήθηκε σε βρετανικό εξωχώριο έδαφος στις νότιες ακτές της Ισπανίας στις 4 Ιουλίου, επειδή φέρεται να παραβίασε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταφέροντας πετρέλαιο προς τη Συρία. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα το Ιράν κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, που έπλεε υπό βρετανική σημαία στα Στενά του Χορμούζ, υποστηρίζοντας ότι συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό πλοίο και παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο το Λονδίνο όσο και η Τεχεράνη αρνούνται τις κατηγορίες.

Το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ροχανί υποστήριξε ακόμη ότι το Ιράν δεν επιδιώκει μια σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να φοβηθεί πιέσεις και απειλές. «Τα Στενά του Χορμούζ δεν είναι ένα μέρος για να κάνουμε αστεία ή για να παίζουμε με τους διεθνείς κανόνες» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι προσωρινή και η Τεχεράνη μπορεί να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση αν τα υπόλοιπα μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή.

Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που ενεργούν ως μεσολαβητές προκειμένου να διευκολύνουν τον διάλογο σχετικά με την πυρηνική συμφωνία. Προειδοποίησε, όμως, ότι αν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα, το Ιράν θα προχωρήσει σε ένα τρίτο βήμα, μειώνοντας τις δεσμεύσεις του μόλις τελειώσει μια περίοδος 60 ημερών.