Κοσμος

Θα τα πούμε στο δικαστήριο: Η απίστευτη ιστορία της διαμάχης για μια… χούφτα φεγγαρόσκονη!

Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, η Laura Cicco βρέθηκε στα δικαστήρια με τη NASA

Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η απίστευτη ιστορία της διαμάχης της NASA για μια… χούφτα φεγγαρόσκονη

Γράφει ο Αλέξανδρος Θεολόγου

Με μια πρώτη ματιά, το γυάλινο φιαλίδιο με την γκρίζα σκόνη στο εσωτερικό του δεν δείχνει και τόσο σπουδαίο. Μόνο που η «σκόνη» αυτή φέρεται ότι είναι… αυθεντικό δείγμα εδάφους από την Σελήνη, δώρο του Νηλ Άρμστρονγκ στην δεκάχρονη κόρη ενός φίλου και μέλους μιας αεροπορικής αδελφότητας στην οποία ανήκε ο αστροναύτης. Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, η Laura Cicco βρέθηκε στα δικαστήρια με τη NASA η οποία ζητούσε το φιαλίδιο πίσω καθώς η σχετική νομοθεσία απαγορεύει σε ιδιώτες να έχουν στην κατοχή τους σεληνιακά δείγματα.

Στην μήνυσή της εναντίον της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος η κάτοχος του δείγματος ανέφερε πως το φιαλίδιο ήταν προσωπικό δώρο, μαζί με ένα αυτόγραφο του Άρμστρονγκ στο πίσω μέρος μιας επαγγελματικής κάρτας του πατέρα της, Τόμας Μάρεϋ. Ο Άρμστρονγκ και ο Μάρεϋ ήταν «αδελφοί» της λέσχης Quiet Birdmen, ιδρυθείσας την δεκαετία του ’20 από επιφανείς αεροπόρους. Όμως η NASA επιμένει πως από την στιγμή που όλα τα σεληνιακά δείγματα είναι περιουσία της κυβέρνησης, το φιαλίδιο πρέπει να κατασχεθεί.

Το 2012 το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που όριζε πως εάν οι αστροναύτες έφερναν πίσω «αντικείμενα» από διαστημικές αποστολές τους –εγχειρίδια πτήσης, προσωπικά ημερολόγια ή κομμάτια από τις σεληνακάτους τους– αυτά θα τους ανήκαν και η κυβέρνηση δεν θα τα διεκδικούσε. Ωστόσο ο νόμος δηλώνει ρητώς ότι τα σεληνιακά δείγματα εξαιρούνται. Το πρόβλημα που απέκτησε η Laura Cicco όταν ανακάλυψε το ξεχασμένο φιαλίδιο στα πράγματα της μητέρας της, είναι πιο πολύπλοκο απ’ ότι φαίνεται.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.