Κοσμος

Αναστασιάδης καλεί Ακιντζί μέσω... Ελβετίας

Δεκαέξι χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τα κινητά τηλέφωνα των Κυπρίων μπορούν πλέον να πιάνουν σήμα και στις δύο πλευρές του νησιού μέσω… Ελβετίας

Χρύστα Ντζάνη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η βόρεια και η νότια Κύπρος αποκτούν ξανά μετά από 45 χρόνια απευθείας τηλεφωνική επαφή, μέσω Ελβετίας

Η Ελβετία έπαιζε πάντα έναν σημαίνοντα ρόλο στο Κυπριακό Ζήτημα. Στις πόλεις και τα θέρετρά της έλαβαν χώρα μερικές από τις πιο σημαντικές διαπραγματεύσεις στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου: Στη Ζυρίχη το 1959 υπογράφηκε η Συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Γενεύη το ’64 συζητήθηκε το σχέδιο Άτσεσον για την (επαν-)επίλυση του Κυπριακού και δέκα χρόνια μετά, μεσούσης της τουρκικής εισβολής, γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Τρεις δεκαετίες μετά, στο θέρετρο του Μπούργκενστοκ και στη Λουκέρνη συζητήθηκε το Σχέδιο Ανάν και μόλις το 2017 όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συναντήθηκαν στο Μον Πελεράν, στο Κρανς Μοντανά και στη Γενεύη σε μια ακόμη προσπάθεια να επιλύσουν το Κυπριακό.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της ιδιότυπης ελβετοκυπριακής σχέσης, η φιλειρηνική χώρα της Κεντρικής Ευρώπης γίνεται ο κόμβος μέσω του οποίου οι δύο κοινότητες αποκτούν ξανά μετά από 45 χρόνια απευθείας τηλεφωνική επαφή, αφού μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτό να συνδεθούν τηλεφωνικά η βόρεια με τη νότια Κύπρο.

Η τηλεφωνική σύνδεση των δύο πλευρών της Κύπρου ήταν ένα μακροχρόνιο υπό συζήτηση Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που σκόνταφτε ως σήμερα σε τεχνικά και οικονομικά εμπόδια, απαγορευτικές νομοθεσίες, ακόμη και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Μετά το 1974, η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες γινόταν σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και μέσω διαύλων των Ηνωμένων Εθνών. Από το 2003 και μετά, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και οι πολίτες απέκτησαν ξανά τη δυνατότητα να κινούνται σε –σχεδόν- όλες τις γωνιές του νησιού, τα κινητά τηλέφωνα που είχαν στο μεταξύ γίνει μέρος της καθημερινότητας, έχαναν το σήμα τους μόλις περνούσαν από τη μία στην άλλη πλευρά, καθώς δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνίας σε βορρά και νότο. Αυτή η κατάσταση συνέτεινε σε ένα κλίμα ανασφάλειας, προπάντων για τους Ελληνοκύπριους που ήθελαν να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, αποτρέποντας πολλούς από το να το πράξουν.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αναζήτηση πρακτικών λύσεων, από τις 11 Ιουλίου τα κινητά μπορούν πια να πιάνουν σήμα σε ολόκληρη την Κύπρο και να καλούν από τη μια πλευρά στην άλλη, μέσω ενός κόμβου περιαγωγής GSM, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Comfone στη Βέρνη της Ελβετίας – μια από τις λίγες ελβετικές πόλεις που ως τώρα δεν είχε πάρει μια γεύση από Κυπριακό.

Στην πράξη, roaming
Η διευθέτηση που έχει επιτευχθεί στην ουσία δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την περιαγωγή (roaming) μόλις διασχίζει το οδόφραγμα, με σχετικά χαμηλό κόστος, που πάντως είναι πιο υψηλό για τους χρήστες τουρκοκυπριακών τηλεφώνων από ό,τι για τους κατόχους κάρτας sim εταιρείας αδειοδοτημένης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το roaming ισχύει μάλιστα μόνο εφόσον ο χρήστης του τηλεφώνου επιλέξει να το ενεργοποιήσει και χρειάζεται να το απενεργοποιήσει με την επιστροφή του, ώστε να μη χρεώνεται πολλαπλάσια στην περίπτωση που βρίσκεται κοντά στη νεκρή ζώνη και το κινητό τηλέφωνο πιάνει σήμα της άλλης πλευράς.

Την τηλεφωνική επανένωση χαιρέτισε μεταξύ άλλων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία με θετικό αντίκτυπο στις ζωές των Κυπρίων, καθώς θα οδηγήσει σε εξοικονομήσεις για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων όταν διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή. «Πρόκειται επίσης για ένα συμβολικό μέτρο, καθώς θα επιτρέπει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού», πρόσθεσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέβαλε στην επίλυση αυτού του για χρόνια ανεπίλυτου προβλήματος, καθώς η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Κομισιόν παρείχε τεχνικές και νομικές συμβουλές, καθώς και χρηματοδοτικούς πόρους από το πρόγραμμα βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας.

Για την ιστορία, η πρώτη κλήση μέσω κινητών τηλεφώνων μεταξύ των δύο πλευρών έγινε στις 12:45 το μεσημέρι της 11ης Ιουλίου, μεταξύ των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με τον μεν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί δανεικό τηλέφωνο με τουρκοκυπριακή κάρτα και τον δε Τουρκοκύπριο ηγέτη να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο της ειδικής αντιπροσώπου του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με ελληνοκυπριακό αριθμό.