Κοσμος

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χουάν Γκουαϊδό
Χουάν Γκουαϊδό/© EPA/Miguel Gutiérrez

Τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνώρισε η Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζει η Ελλάδα ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαχωρίσει τη θέση της από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, αρνούμενη να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα και να καταδικάσει τον Νικολάς Μαδούρο.

Αναλυτικά:

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, «προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν είχαν συμμορφωθεί με την σύστασή της, για αναγνώριση του Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ