Κοσμος

Πρώην καθηγητής επέβαλε «συμβόλαια σκλαβιάς» σε φοιτήτριες

Ποιος είναι ο Φραντσέσκο Μπελόμο που υποσχόταν υποτροφίες και ζητούσε από σπουδάστριες να φορούν μίνι φούστα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
shoes.jpg
© Pixabay

Πρώην δικαστής και καθηγητής στην Ιταλία επέβαλε «συμβόλαια σκλαβιάς» σε φοιτήτριες και τις εκμεταλλευόταν σεξουαλικά.

Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε ο πρώην δικαστής του Μπάρι και καθηγητής σε ανώτατη σχολή δικαστών Φραντσέσκο Μπελόμο. Σε βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για κακομεταχείριση τεσσάρων γυναικών. Συγκεκριμένα, είχε επιβάλει συγκεκριμενους κανόνες ένδυσης (μίνι φούστα και μπόλικο ρουζ) και τους απαγόρευε να παντρευτούν. Επίσης, κατηγορείται για σεξουαλική μεταχείριση και εκβιασμό μίας άλλης σπουδάστριας, την οποία τιμώρησε όταν παρέβη τους όρους του «συμβολαίου σκλαβιάς», που την είχε αναγκάσει νωρίτερα να υπογράψει.

Τα γεγονότα, με βάση το κατηγορητήριο που συνέθεσε η δικαστής του Μπάρι Αντονέλα Καφάνια και ερευνούν οι αστυνομικοί, αναφέρονται στο χρονικό διάστημα 2011-18. Θύματα του Μπελόμο ήταν σπουδάστριες, τις οποίες εξωθούσε να συνάψουν αισθηματικό δεσμό μαζί του, «με δέλεαρ υποτροφίες που προσέφεραν ιδιωτικές εταιρείες», που εξασφάλιζαν μεταξύ των άλλων «δωρεάν σπουδές και προσωπική διδακτική βοήθεια».

Με το πρόσχημα αυτό, τονίζεται στο κατηγορητήριο, «επέλεγε και προσέγγιζε τις σπουδάστριες που τον ενδιέφεραν και ασκούσε πάνω τους προσωπικό και σεξουαλικό έλεγχο». Τις έβαζε, μάλιστα, να υπογράφουν συμβόλαιο υπακοής, το οποίο περιελάμβανε «ενδυματολογικό κώδικα» και «κώδικα συμπεριφοράς».

Η συνέντευξη

Μάλιστα, στην επιλογή του τον... συνεπικουρούσε και ο συνάδελφός του, πρώην δικαστής του Ροβίγκο Ντάβιντε Νάλιν, ο οποίος έπαιρνε συνεντεύξεις από τις «υποψήφιες», παρακολουθούσε εάν τηρούσαν τους «κανόνες συμπεριφοράς και ένδυσης του συμφωνητικού» και πρότεινε ποινές όταν διαπιστώνονταν παραβάσεις.

Μάλιστα, ο Μπελόμο κατέφευγε και σε εκβιασμούς, όπως στην περίπτωση μίας σπουδάστριας την οποία εξανάγκασε να μη δεχθεί μία θέση εργασίας ως τηλεπαρουσιάστρια, «διότι δεν συνάδει με την εικόνα της μελλοντικής δικαστίνας», απειλώντας την ότι θα «της κόψει την υποτροφία».

Η απειλή στον Τζουζέπε Κόντε

Ο Μπελόμο, μάλιστα, ερευνάται και για την κατηγορία της συκοφάντησης και απειλής κατά του νυν πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Η κατηγορία, που περιλαμβάνεται στη διαταγή της κατ' οίκον κράτησης, αφορά γεγονότα του 2017, όταν ο Κόντε ήταν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης και πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής, που είχε καλέσει σε απολογία τον Μπελόμο.

Παράλληλα, κατηγορείται για απειλές και κατά της Κοντσέτα Πλανταμούρα, επίσης μέλους της πειθαρχικής επιτροπής, που τον καταδίκασε για αθέμιτο και παράνομο τρόπο άσκησης της δικαστικής εξουσίας», απονέμοντας με αυθαίρετο και προσωπικό τρόπο δικαιοσύνη κατά παράβαση των δικαστικών και νομικών διαδικασιών.

Το συμβόλαιο

Σύμφωνα με το συμβόλαιο συμπεριφοράς και ένδυσης, οι σπουδάστριες ήταν υποχρεωμένες να φροντίζουν την εμφάνισή τους με βάση διαβαθμίσεις στις εργασιακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις. Δηλαδή, όφειλαν να ντύνονται «κλασικά» (με αντίστοιχο μήκος μίνι, πάντοτε, φούστας) στις «γραφειοκρατικές υποχρεώσεις», με «ενδιάμεσο ένδυμα» (πιο κοντή μίνι φούστα) σε «μαθήματα και συνέδρια» και με «ακραίο» (ακόμη κοντύτερη μίνι φούστα) στις «κοινωνικές εκδηλώσεις». Επίσης, όφειλαν να ελέγχουν την κίνησή τους, τις χειρονομίες και την ομιλία τους. Επίσης, περιγράφονταν στο ίδιο «συμβόλαιο» το είδος κάλτσας, παπουτσιών, με τακούνι 8-12 εκατ., τα επιτρεπόμενα πανωφόρια, το ρουζ για τα χείλη, το μακιγιάζ, καθώς και το χρώμα στα νύχια.

Οι τιμωρίες

Ένα από τα θύματα είχε εκμυστηρευθεί στην αδελφή της ότι ο Μπελόμο την είχε εξαναγκάσει να υπογράψει «συμβόλαιο σκλαβιάς» και όταν παραβίαζε τους όρους της, είχε αφήσει υπαινιγμούς στο περιοδικό της σχολής για «λεπτομέρειες της ιδιωτικής της ζωής», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, είχε προκηρύξει έναν διαγωνισμό, μεταξύ των σπουδαστών της σχολής, με έπαθλο μία υποτροφία, που θα δινόταν σε όποιον προσέφερε την καλύτερη εξήγηση για τη συμπεριφορά της αυτή. Η ίδια τόνισε στις Αρχές πως «εν τέλει αρνήθηκα την υποτροφία, όμως τρομοκρατήθηκα από την αντίδρασή του», ενώ η συμπεριφορά του «της προξενούσε φόβο».

Ο Μπελόμο ασκούσε ασφυκτικό έλεγχο στις δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις νυκτερινές εξόδους και τις συναναστροφές τους, απαιτώντας να σβήνουν φίλους-ες καθώς και φωτογραφίες. Μία άλλη περιέγραψε πως απαίτησε από την ίδια «να γονατίσει και να του ζητήσει συγγνώμη» για παράβαση των ίδιων όρων. Ο Μπελόμο, μάλιστα, φέρεται να απειλούσε τα θύματά του «με συνέπειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο» και «με νομικές διώξεις, βάσει του ποινικού και αστικού κώδικα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ