Κοσμος

Κακοκαιρία σαρώνει τη Ρουμανία - Μεγάλες καταστροφές (video)

Σπίτια καταστράφηκαν, δρόμοι άνοιξαν και καλλιέργειες καλύφθηκαν από τα νερά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θυελλώδεις άνεμοι εκρίζωσαν δέντρα, έριξαν κολόνες του δικτύου ηλεκτροδότησης και ξήλωσαν στέγες στη Ρουμανία.

Σημαντικές ζημιές έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες 12 περιφέρειες της Ρουμανίας, καθώς και την πρωτεύουσα Βουκουρέστι. Ισχυροί άνεμοι εκρίζωσαν δέντρα και έριξαν κολόνες του δικτύου ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα χιλιάδες κατοικίες να μείνουν χωρίς ρεύμα. Σπίτια και αυτοκίνητα υπέστησαν καταστροφές, ενώ καλλιέργειες καλύφθηκαν από τα νερά της βροχής. Σε αρκετούς δρόμους πόλεων η εικόνα παραπέμπει σε... βομβαρδισμένο τοπίο.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός, με μπουλντόζες να απομακρύνουν μπάζα, βράχους και χώματα, την ώρα που σχεδόν 4.800 πυροσβέστες έχουν ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με τη Γενική Επιθεώρηση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (IGSU), περισσότερα από 100 δέντρα έπεσαν στο έδαφος και 36 στέγες κατοικιών «ξηλώθηκαν».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελευταίο 24ωρο η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρουμανίας εξέδωσε τέσσερις προειδοποιήσεις κόκκινου κώδικα και 9 πορτοκαλί κώδικα για επικίνδυνα μετεωρολογικά φαινόμενα και ανέμους, η ταχύτητα των οποίων μπορεί να φθάσει τα 120 χιλιόμετρα/ώρα.