Κοσμος

Προσωρινά τέλος το νικάμπ στην Τυνησία λόγω βομβιστών αυτοκτονίας

«Για λόγους ασφαλείας» η απαγόρευση χρήσης του συγκεκριμένου πέπλου σε δημόσιους χώρους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι αρχές της Τυνησίας απαγορεύουν το νικάμπ μετά τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, Τύνιδα.

Να απαγορεύσουν στις γυναίκες να φορούν το νικάμπ (σ.σ. το πέπλο που καλύπτει όλο το πρόσωπο, αφήνοντας εκτεθειμένα μόνο τα μάτια) αποφάσισαν οι αρχές της Τυνησίας για «λόγους ασφαλείας». Η κατάσταση στην αφρικανική χώρα είναι τεταμένη όσον αφορά στην ασφάλεια -μια εβδομάδα μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα, Τύνιδα.

Το διάταγμα που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Γιούσεφ Σαχίντ και απευθύνεται στους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τους νομάρχες και τους υπευθύνους των δημόσιων υπηρεσιών, αναφέρει: «Στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας (...) πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να απαγορεύσουμε την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες (...) σε κάθε πρόσωπο που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του».

Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι μόνο το Κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει το νικάμπ στους δρόμους και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Λουτρό αίματος

Στις 27 Ιουνίου, στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικών, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Αρχικά, είχαν κυκλοφορήσει φήμες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ένας από τους δράστες, ο «εγκέφαλος» της αιματηρής επίθεσης που ανατινάχθηκε την Τρίτη για να μην συλληφθεί από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, φορούσε νικάμπ για να κρύψει την ταυτότητά του. Το Υπουργείο Εσωτερικών όμως διέψευσε στη συνέχεια αυτήν την πληροφορία.

Η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιώματα (LTDH) ζήτησε να εφαρμοστεί μόνο «προσωρινά» αυτή η απαγόρευση. «Τασσόμαστε υπέρ της ελευθερίας στην επιλογή της ενδυμασίας, όμως σήμερα, με την παρούσα κατάσταση και τις τρομοκρατικές απειλές στην Τυνησία και σε όλη την περιοχή, κρίνουμε δικαιολογημένη αυτήν την απόφαση» είπε ο πρόεδρός της, Τζάμελ Μσάλεμ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «η απαγόρευση αυτή πρέπει να είναι προσωρινή και να μη συνεχιστεί αφού εξομαλυνθεί η κατάσταση».