Κοσμος

Ερντογάν για γεωτρήσεις: Η αρχή μας είναι το win-win

«Η Τουρκία έχει καθήκοντα ως εγγυήτρια δύναμη της βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση» τόνισε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA/ERDEM SAHIN

Λίγο πριν την σύνοδο των G20 ο Ερντογάν επιμένει ότι σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο «έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος».

Διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ζητάει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του για την ΑΟΖ λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία και τη Σύνοδο του G20.

«Στην περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος» είπε αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ πρόσθεσε ότι «Όλο το λέω: η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει, είναι εγγυήτρια δύναμη, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εμείς. Όσο για το θέμα των θαλασσών, στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο.

Όμως, αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου, αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε. Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή, αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις.

Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win.

Η Τουρκία έχει καθήκοντα ως εγγυήτρια δύναμη της βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση» ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ