Κοσμος

Ροχανί: Ο Λευκός Οίκος είναι «διανοητικά καθυστερημένος»

Επίθεση από τον πρόεδρο του Ιράν στις ΗΠΑ μετά τον νέο γύρο κυρώσεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οργισμένη αντίδραση από τον πρόεδρο του Ιράν μετά την επιβολή κυρώσεων στον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ και χαρακτήρισε «διανοητικά καθυστερημένο» τον Λευκό Οίκο -μια προσβολή που η Τεχεράνη είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί δήλωσε πως οι κυρώσεις εναντίον του Χαμενεΐ θα αποτύχουν, επειδή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε πως ο νέος γύρος κυρώσεων φανερώνει στην πράξη την απελπισία των ΗΠΑ.

«Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου δείχνουν πως είναι διανοητικά καθυστερημένος» ξεκαθάρισε, προειδοποιώντας: «Η στρατηγική υπομονή της Τεχεράνης δεν σημαίνει πως φοβόμαστε».

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε, οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν λένε πως θέλουν να διαπραγματευθούν με την Τεχεράνη, ενώ επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος του Χαμενεΐ, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Την ώρα που καλείτε σε διαπραγματεύσεις, επιδιώκετε να επιβάλετε κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών. Είναι προφανές πως ψεύδεστε» συμπλήρωσε ο Ροχανί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον δήλωσε το πρωί της Τετάρτης πως η πόρτα με το Ιράν παραμένει ανοικτή για «αληθινές διαπραγματεύσεις».