- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κέρδη για την τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ιμάμογλου
Ράλι ανόδου για το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας - Τι περιμένουν οι επενδυτές από τον Ερντογάν
Ανακάμπτει η τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη.
Άνοδο κατέγραψαν τη Δευτέρα η τουρκική λίρα και οι μετοχές, ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων στον απόηχο της σαρωτικής επικράτησης του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Από τον περασμένο Μάρτιο οι απώλειες ήταν σημαντικές εν μέσω της αβεβαιότητας για το πώς οι δημοτικές εκλογές μπορεί να επηρεάσουν τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν. Οι επενδυτές ήταν ανήσυχοι και για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, οι αγορές ελπίζουν πως η ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη θα ωθήσει τον Ερντογάν να στρέψει την προσοχή του στις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσες που θα αλλάξουν το κλίμα στην Τουρκία.
«Αυτή η αισιοδοξία θα μπορούσε να είναι περιορισμένη ή προσωρινή, καθώς το θέμα των S-400 και οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο κινδύνου» διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Ανάκαμψη
Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας ήταν επίσης ενθαρρυντικά. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη μεταποίηση αυξήθηκε στις 102,5 μονάδες τον Ιούνιο.
Την ίδια στιγμή το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στις 5,72 λίρες ανά δολάριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν και έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών, πραγματοποιώντας ράλι από το επίπεδο των 5,8140 λιρών της περασμένης Παρασκευής. Νωρίτερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,697 λίρες ανά δολάριο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Όσον αφορά στον βασικό δείκτη του τουρκικού Χρηματιστηρίου, ο BIST 100 ενισχύθηκε περίπου κατά 2% το πρωί, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο άνω του 3%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 18,65% από το 19,92% την περασμένη Παρασκευή.
Νίκη ελπίδας
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξασφάλισε το 54,21% των ψήφων στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, διευρύνοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες και οι οποίες ακυρώθηκαν -εξέλιξη που προκάλεσε σάλο.
Ο Μάικλ Έβρι, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον Ιμάμογλου από το να χρησιμοποιήσει τη δημαρχία του για να αποκτήσει αρκετή δυναμική, προκειμένου να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Οι ΗΠΑ ενέταξαν δυο ισχυρές βραζιλιάνικες συμμορίες στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων
Κατηγορίες περί έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους του Λευκού Οίκου
Η αντίδραση της Συμμαχίας και τα αποτρεπτικά μηνύματα
Ο Μαρκ Ρούτε καταδικάζει την επίθεση ρωσικού drone - Το Βουκουρέστι προειδοποιεί τη Μόσχα με συνέπειες
«Το Ιράν πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις ισπανικές αρχές, με αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του θανάτου
Οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Κονγκό εμποδίζουν το έργο των υγειονομικών υπηρεσιών
Συνελήφθη στο δυτικό Σάσεξ
Αναβαθμίζεται η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας
Στροφή 180 μοιρών μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού
Ο Sting συνδέει τις αλλαγές στην εργασία με βαθύτερες κοινωνικές μετατοπίσεις στην ανδρική συμπεριφορά.
Ραγδαία έξαρση στο Κονγκό - Η Κένυα μπλοκάρει τη δημιουργία αμερικανικού κέντρου καραντίνας
Έντονη ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μετά τον τραυματισμό πολιτών από τη ρωσική επιδρομή
Κάποια περιστατικά έχουν ξεφύγει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.