Κοσμος

Νέα πρόκληση: Τελετή αποχώρησης του Γιαβούζ από την Τουρκία

H Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελετή αποχώρησης του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ.

Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελετή αποχώρησης του δεύτερου γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει «αδειοδοτήσει» το Ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου). Η τελετή αποχώρησης θα πραγματοποιηθεί παρουσία του uπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος έχει αναφέρει ότι το  άλλο γεωτρύπανο, ο Πορθητής έχει ξεκινήσει γεώτρηση στο τεμάχιο Φινίκε-1.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter. 



Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. 

Στο μεταξύ σήμερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα της ταχείας εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.