Κοσμος

Γιούνκερ: «Μαγειρεμένα» τα στοιχεία της Ελλάδας την περίοδο 2004-09

Τι είπε για την πρώτη επεισοδιακή διακυβέρνηση Τσίπρα που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν από το Grexit

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ/©EPA/OLIVIER HOSLET

Αιχμηρός Γιούνκερ για τις κυβερνήσεις Καραμανλή που παρουσίαζαν παραποιημένα στοιχεία στις αντιπροσωπείες της Κομισιόν.

Αιχμές κατά των ελληνικών κυβερνήσεων της περιόδου 2004-2009 του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα οικονομικά στοιχεία που έστελναν στην Κομισιόν άφησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας την Τετάρτη σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα «μαθήματα» για την Ευρωζώνη την ελληνική κρίση και τον τρόπο διαχείρισής της.

Όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, είχαν παραποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2004 έως το 2010 η Κομισιόν είχε στείλει 10 φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα με αφορμή τα στοιχεία της οικονομίας. Ωστόσο, ανέφερε ο Γιούνκερ, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από την εμπιστοσύνη.

«Ήταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που τη βιώσαμε» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, εξήγησε πως «δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ». Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ