Κοσμος

Έτσι πείστηκαν οι Ευρωπαίοι για την Τουρκία (video)

Τι λέει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Νίκος Χριστοδουλίδης στο "Πρωτοσέλιδο" για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Έτσι πείστηκαν οι Ευρωπαίοι για την Τουρκία. Τι λέει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα της Κύπρου αναφέρθηκε έπειτα από σχετική ερώτηση στο πώς πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές στην Κυπριακή ΑΟΖ από εκεί που ήθελαν να μείνουν μόνο στις συστάσεις.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ο ίδιος έπαιξε το χαρτί του βέτο για να πείσει τους εταίρους σε ό,τι αφορά στην άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δήλωσε: «Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στο χαρτί του βέτο, θέλω να εξηγήσω κάτι για να είναι απόλυτα κατανοητό. Η απόφαση χθες, αφορά στα συμπεράσματα της Διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης, αφορούν στην Τουρκία, στην Αλβανία, στα Σκόπια, αφορούν στη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε στην Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας».

Για την απόφαση υποβολής προτάσεων για κυρώσεις

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση που λήφθηκε την Τρίτη  από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά στην Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει ως ξεχωριστό αυτό το θέμα και ενδεχομένως να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις.

Για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου

Σε σχέση με την ανακοίνωση του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, για σύσταση ομάδας ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «αυτά τα ακούσαμε και στο παρελθόν από το στόμα του κ. Οζερσάι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού».

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, «όλα αυτά τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη». Επίσης, σημείωσε ότι η χθεσινή απόφαση έγινε με αφορμή συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στον δημόσιο διάλογο περί της «δήθεν» διχογνωμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με προσφυγή που έγινε και αφορούσε στην Αμμόχωστο.  «Η κυβέρνηση πάντα συμμετέχει στην υποστήριξη τέτοιου είδους θεμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Για το «μυστικό δείπνο»

Ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για το δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν ενημερώνεται για το κοινωνικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι ήταν ένα δείπνο καθαρά κοινωνικής φύσεως. Επίσης, τόνισε ότι το δείπνο δεν έγινε στα κατεχόμενα, αλλά στην ελεύθερη Λευκωσία.

Με πληροφορίες από το sigmalive.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ