Κοσμος

Τι απαντά η Λευκωσία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»/©EPA

Δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει η Κύπρος αν η Τουρκία έχει ξεκινήσει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με γεωτρήσεις, ωστόσο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντώτας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός των ορίων της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε: «Παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση (σ.σ. λάσπη και τσιμέντο). Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Και πρόσθεσε: «Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στη Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση εν όψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στη δήλωση στην οποία προέβη ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα, Κυριακή 16 Ιουνίου, στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης -υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα, πάντως, με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου, ενώ στο σημείο κατευθύνεται από τη Μαύρη Θάλασσα και το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ