Κοσμος

Η Βρετανία υπέγραψε το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Αύριο αποφασίζει το βρετανικό δικαστήριο για την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας υπέγραψε το αμερικανικό αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ. Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Η Βρετανία υπέγραψε την αίτηση έκδοσης του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Sajid Javid δήλωσε ότι υπέγραψε τα έγγραφα την Τετάρτη, μια ημέρα αφού το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε επισήμως από τη Βρετανία να εκδώσει τον 47χρονο Αυστραλό.

«Καταρχήν είμαι πολύ ικανοποιημένος που η αστυνομία ήταν σε θέση να τον συλλάβει και τώρα βρίσκεται ορθά πίσω απο τα κάγκελα της φυλακής επειδή παραβίασε το βρετανικό δίκαιο», δήλωσε ο Javid στο BBC Radio 4 σήμερα.

«Υπάρχει ένα αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ που θα υποβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων αύριο, αλλά χθες υπέγραψα την εντολή έκδοσης και την πιστοποίησα», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα αναφέρουν λεπτομερώς σε δικαστήριο του Λονδίνου, όλες τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ την Παρασκευή, επιδιώκοντας την έκδοσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ έζησε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για επτά χρόνια μέχρι τον Απρίλιο, όταν ανακλήθηκε το άσυλό του και συνελήφθη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο κ. Ασάνζ συνελήφθη μετά από προσωρινό αίτημα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται για αδικήματα όπως καταχρηστική χρήση υπολογιστών και μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής ασφάλειας».

«Έχουμε λάβει την πλήρη αίτηση έκδοσης, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών. Αυτή η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον των δικαστηρίων και θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσω περαιτέρω».