Κοσμος

Δάσκαλος έβαλε Αφροαμερικανούς μαθητές να υποδυθούν τους δούλους

Στο πλαίσιο αναπαράστασης σκλαβοπάζαρου στις ΗΠΑ του 18ου και 19ου αιώνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δάσκαλος χρησιμοποίησε Αφροαμερικανούς μαθητές για να δείξει πως γινόταν το σκλαβοπάζαρο σε προηγούμενες αιώνες στις ΗΠΑ.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η κίνηση ενός εκπαιδευτικού στη Νέα Υόρκη να προχωρήσει σε αναπαράσταση σκλαβοπάζαρου, ζητώντας από Αφροαμερικανούς μαθητές να υποδυθούν τους δούλους προς πώληση. Η υποτιθέμενη «δημοπρασία» πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μαθήματος κοινωνικών σπουδών στο «The Chapel School» στο Μπρόνξβιλ, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Κάθε νέος, ανεξαρτήτως φυλής, αξίζει να πηγαίνει σε ένα σχολείο όπου δεν θα έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικά παρενοχλήσεων ή διακρίσεων. Τα μαθήματα που έχουν δημιουργηθεί για να χωρίζουν τα παιδιά με βάση την καταγωγή τους, δεν έχουν καμία θέση στις τάξεις της Νέας Υόρκης και της χώρας γενικότερα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η γενική εισαγγελέας Λετίθια Τζέιμς.

Όπως έγινε γνωστό, ο δάσκαλος έβαλε τους Αφροαμερικανούς μαθητές να σταθούν στον διάδρομο. Σύμφωνα με τα όσα τους είχε πει, είχαν περασμένες αλυσίδες σε λαιμό, καρπούς και αστραγάλους. Στη συνέχεια έπρεπε να μπουν στην τάξη και να σταθούν με την πλάτη στον τοίχο. Ακολουθούσε η «δημοπρασία» μπροστά σε όλη την τάξη. Στόχος ήταν να γίνει μια αναπαράσταση του εμπορίου δούλων από την Αφρική σε λευκούς «ιδιοκτήτες» κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Ο δάσκαλος απολύθηκε.