Κοσμος

Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης φίλου του Ασάνζ

Κατηγορείται ότι διέπραξε «επίθεση» σε υπολογιστές στον Ισημερινό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
asanz
Τζούλιαν Ασάνζ/©EPA//NEIL HALL

Δικαστήριο του Ισημερινού απέρριψε το αίτημα να αποφυλακιστεί προσωρινά υπό όρους ο Όλα Μπίνι, Σουηδός πολίτης, φίλος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Δικαστήριο του Ισημερινού απέρριψε χθες Τετάρτη το αίτημα να αποφυλακιστεί υπό όρους ο Όλα Μπίνι, Σουηδός υπήκοος που συνδέεται φιλικά με τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κι έχει προφυλακιστεί διότι κατηγορείται ότι διέπραξε «επίθεση» σε υπολογιστές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η δικαστίνα Γιαδίρα Προάνιο δήλωσε ότι «αρνείται» να ικανοποιήσει το αίτημα να αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους ο Σουηδός ειδικός των υπολογιστών, όπως ζητούσε η υπεράσπιση, έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε δύο ώρες και πλέον.

Η Προάνιο επιχειρηματολόγησε ότι «δεν υπήρξε καμία συνεργασία» στην έρευνα από πλευράς του κατηγορουμένου, 36 ετών.

Πρόσθεσε ότι η εισαγγελία δεν έχει μπορέσει να ταυτοποιήσει τα θύματα ή τις ζημιές που προκάλεσε η φερόμενη κυβερνοεπίθεση — αδίκημα που επισύρει ποινή πέντε ετών στον Ισημερινό.

Ο Χοσέ Τσάρι, συνήγορος του Σουηδού, κατήγγειλε την «παραβίαση των δικαιωμάτων» του εντολέα του, εκτιμώντας ότι αποτελεί πλέον «θύμα της κρατικής εξουσίας». «Η εισαγγελία δεν μπόρεσε να εντοπίσει τα θύματα επειδή δεν έκανε τη δουλειά της», έκρινε ο δικηγόρος και πρόσθεσε πως ο Όλα Μπίνι δεν ενημερώθηκε καν για ποιο πράγμα κατηγορείται συγκεκριμένα. Παρ' όλ' αυτά, στηλίτευσε, «διενεργείται έρευνα για τα οικονομικά του, τη ζωή του, τη δουλειά του (...) δεν δικαιολογείται αυτό σε ένα κράτος δικαίου».

Ο Σουηδός συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Κίτο ενώ περίμενε για να επιβιβαστεί σε πτήση προς την Ιαπωνία, την 11η Απριλίου, την ημέρα που ο Ισημερινός ανακάλεσε το άσυλο που είχε χορηγήσει στον Ασάνζ και ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη μέσα στην πρεσβεία της χώρας των Άνδεων στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο το 2012.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού κατήγγειλε κατόπιν ότι πρόσωπα στο περιβάλλον του Ασάνζ ενέχονταν σε απόπειρα «αποσταθεροποίησης» του προέδρου Λενίν Μορένο.

Στις αρχές Μαΐου ο Ασάνζ καταδικάστηκε να εκτίσει 50 εβδομάδες φυλάκιση από βρετανικό δικαστήριο, για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του.

Η αμερικανική δικαιοσύνη έχει εξάλλου ασκήσει δίωξη σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks για κατασκοπεία, κατηγορία που αφορά τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ το 2010.

Υπάρχει ακόμα ενδεχόμενο να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αυστραλού, λόγω των κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό στη Σουηδία εκείνη τη χρονιά. Ο Ασάνζ αρνείται την κατηγορία σε βάρος του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ