Κοσμος

Ο κατάσκοπος που με αγάπησε: Έμαθε ότι ήταν πράκτορας 70 έτη μετά

Πώς μια γυναίκα ανακάλυψε τη «διπλή ζωή» του συζύγου της στη ΜΙ5

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η στιγμή που μια χήρα στη Μεγάλη Βρετανία ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της ήταν μυστικός πράκτορας.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 70 ολόκληρα χρόνια ζούσε στο ψέμα η Όντρεϊ Φίλιπς, από το Γουάιλσιρ της Μεγάλης Βρετανίας. Η 85χρονη διαπίστωσε έντρομη πως ο αγαπημένος της σύζυγος ήταν κατάσκοπος της MΙ5, παίρνοντας μάλιστα στον τάφο του το μυστικό του. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο Γκλίντορ είχε «στρατολογηθεί», σε ηλικία 13 ετών, ωστόσο κατάφερε να κρατήσει κρυφή με επιτυχία τη «διπλή ζωή» του μέχρι τον θάνατό του από Πάρκινσον, σε ηλικία 85 ετών. Για τη σύζυγό του και τους γείτονες ήταν ένας φιλήσυχος πολιτικός μηχανικός και οικογενειάρχης. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν πολύ διαφορετική.

Η αρχή του τέλους ήταν όταν η 85χρονη Όντρεϊ αποφάσισε να κάνει ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματα του εκλιπόντος συζύγου της. Ανάμεσα σε σημειώσεις, πιστοποιητικά και διάφορα λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά έγγραφα, η χήρα ανακάλυψε έκπληκτη πως ο άνθρωπος -με τον οποίον είχε ζήσει σχεδόν όλη της ζωή- ήταν ταυτόχρονα ένας άγνωστος.

Στα προσωπικά αντικείμενα του Γκλίντορ βρέθηκαν μεταξύ άλλων επίσημα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ιδιότητα του αυτή, αλλά ακόμη και προσωπικές του σημειώσεις στις οποίες κατέγραφε με λεπτομέρεια όλη τη «δεύτερη ζωή» του.

Μεταξύ άλλων είχε αναπτύξει σπουδαία κατασκοπική δράση κατά των Ναζί, συμμετέχοντας σε πλήθος μυστικών αποστολών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα προτερήματά του, η φωτογραφική μνήμη που φαίνεται ότι διέθετε. Ο μόνος που ήξερε το μυστικό του, ήταν ο πατέρας του.

«Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που διάβασα. Πώς είναι δυνατόν να μην μου είχε πει τίποτα ποτέ;» διερωτήθηκε η 85χρονη χήρα, επισημαίνοντας ότι ήταν τόσο εξωστρεφής, που θα έβαζε το χέρι της στη φωτιά πως το στήριγμά της δεν μπορούσε να κρατήσει μυστικά.