- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Εθνικό πένθος για τις μαζικές σφαγές
Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν στην οργάνωση 3R
Τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις σφαγές στο δυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και τη δολοφονία 77χρονης γαλλοϊσπανίδας μοναχής, κήρυξε ο πρόεδρος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φοστάν-Αρσάνζ Τουαντερά κήρυξε χθες Πέμπτη τριήμερο εθνικό πένθος για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα σφαγών στο δυτικό τμήμα της χώρας και σε μια 77χρονη ισπανίδα μοναχή που δολοφονήθηκε προ ημερών.
«Η Πέμπτη 23η, η Παρασκευή 24η και το Σάββατο 24η Μαΐου κηρύσσονται ημέρες εθνικού πένθους καθ' άπασα την επικράτεια» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, «για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της Παντουά και στην αδελφή Ινές Νιέβες Σάντσο της Νολά», ανέφερε προεδρικό διάταγμα.
Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες τις τρεις ημέρες, που δεν είναι αργίες, διευκρινίστηκε.
Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο δυτικό τμήμα της χώρας, σε μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν στην οργάνωση 3R («Retour, réclamation, réconciliation», «Επιστροφή, Ανάκτηση, Συμφιλίωση», τη δημιούργησαν μέλη της μειονότητας Πελ) γύρω από την πόλη Παντουά (βορειοδυτικά, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ), κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα, της MINUSCA.
Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή μετά την υπογραφή, την 6η Φεβρουαρίου, μιας νέας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και 14 ένοπλων οργανώσεων ανταρτών.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι διενεργούν έρευνα με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Κυανόκρανοι περιπολούν στην περιοχή όπου έγιναν οι επιθέσεις μαζί με κεντροαφρικανούς στρατιώτες.
Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν σε χωριά στο δυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας» και αποδόθηκαν «στην 3R, ένοπλη οργάνωση που υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνης την 6η Φεβρουαρίου στην Μπανγκί».
Αξίωσε από «όλες τις ένοπλες οργανώσεις» που την υπέγραψαν να «σταματήσουν αμέσως και χωρίς καμία αμφισημία όλες τις βίαιες ενέργειες» και να τηρήσουν «τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης».
Αξιωματικός της MINUSCA μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια» αναφερόμενος στις επιθέσεις, που χαρακτήρισε «συντονισμένες».
Η οργάνωση 3R ιδρύθηκε στα τέλη του 2015 για την αυτοάμυνα από μέλη της μειονότητας των Πελ, μουσουλμάνων κτηνοτρόφων που δέχονταν επιθέσεις από τις οργανώσεις που αποκαλούνταν «αντιμπαλακά» («εναντίον των μαχαιριών»).
Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της βίας στη χώρα της Αφρικής --το υπέδαφος της οποίας διαθέτει πλούσια κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών-- ενώ η βία εκτόπισε το ένα πέμπτο του πληθυσμού 4,5 εκατομμυρίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.