Κοσμος

Σύντροφος Κασόγκι: «Ο κόσμος δεν έκανε τίποτα για τη δολοφονία»

Η Χατιτζέ Τσενγκίζ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σύντροφος του Τζαμάλ Κασόγκι
Η σύντροφος του Τζαμάλ Κασόγκι/©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ουδείς έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σοβαρές συνέπειες για την ανθρωποκτονία Κασόγκι, κατήγγειλε η σύντροφός του.

Οργή και απογοήτευση αισθάνεται η σύντροφος του Τζαμάλ Κασόγκι, καταγγέλλοντας ότι «ο κόσμος δεν έχει κάνει τίποτα» για τη φρικιαστική δολοφονία του δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Μιλώντας σε υπο-επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, η Χατιτζέ Τσενγκίζ χαρακτήρισε «αδιανόητο» ότι ουδείς έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σοβαρές συνέπειες για την ανθρωποκτονία.

Φανερά φορτισμένη συναισθηματικά υποστήριξε: «Ακόμη δεν βγαίνει νόημα. Ακόμη δεν μπορώ να το καταλάβω. Ακόμη αισθάνομαι πως θα ξυπνήσω από τον εφιάλτη». Η Τσενγκίζ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον σύντροφό της, κάτοικο ΗΠΑ και αρθρογράφο της εφημερίδας The Washington Post, πριν εισέλθει στο προξενείο του βασιλείου των Σαούντ στις 2 Οκτωβρίου, όπου πήγε για να παραλάβει τα πιστοποιητικά που χρειαζόταν για τον γάμο τους. Ο Κασόγκι δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο. Σφοδρός επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε εντός του προξενείου από Σαουδάραβες πράκτορες. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε σάλο σε διεθνές επίπεδο. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εντολή για τη δολοφονία προήλθε από τα ανώτερα κλιμάκια της μοναρχίας.

Το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη
Το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη/©EPA/SEDAT SUNA

«Ακόμη δεν ξέρω γιατί τον σκότωσαν. Ακόμη δεν ξέρουμε πού είναι το πτώμα του» πρόσθεσε, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ριάντ για να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι στην αραβική χώρα.

«Νομίζω πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πράγματα (…) Μπορούμε είτε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα (…) Ή να αναλάβουμε δράση, να αφήσουμε κατά μέρος όλα τα συμφέροντα και την πολιτική, και να δώσουμε έμφαση στις αξίες» σχολίασε.

Τζαμάλ Κασόγκι
Τζαμάλ Κασόγκι/©EPA/ERDEM SAHIN

Η ακρόαση είχε θέμα την ελευθερία του Τύπου σε διεθνές επίπεδο και τους κινδύνους που συνεπάγεται για έναν δημοσιογράφο το να καταπιάνεται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησή της, η Τσενγκίζ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «προμαχώνα» της ελευθερίας της σκέψης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μίλησε για μια «δοκιμασία» που η Ουάσινγκτον «μπορεί και πρέπει να περάσει».

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, δεν απάντησε άμεσα, όταν του ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία -στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην «ευαίσθητη» περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ