Κοσμος

Ουάσινγκτον: Στα χέρια του Γκουαϊδό το κτίριο με τα κόκκινα τούβλα

Έληξε η κατάληψη στην πρεσβεία της Βενεζουέλας - Υπό κράτηση οι υποστηρικτές του Μαδούρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπό κατάληψη η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον
Υπό κατάληψη η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον/©EPA/SHAWN THEW

Ομοσπονδιακοί εισήλθαν στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον και συνέλαβαν ακτιβιστές.

Άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου εισέβαλαν την Πέμπτη στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον προκειμένου να εκδιώξουν μια μικρή ομάδα ακτιβιστών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε να παραδοθεί το κτίριο της διπλωματικής αποστολής στους εκπροσώπους του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Από τα μέσα Απριλίου, μέλη τριών ομάδων ακτιβιστών πραγματοποιούν «κατάληψη» στην πρεσβεία, ένα κτίριο από κόκκινα τούβλα στη συνοικία Τζορτζτάουν. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι είναι «προσκεκλημένοι» της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και διαμαρτύρονται για την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα αυτή, με σκοπό την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, και περισσότερα από 50 κράτη, αναγνωρίζουν ως νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, ομοσπονδιακοί πράκτορες συνέλαβαν τους τέσσερις τελευταίους ακτιβιστές, αφού εκείνοι αγνόησαν την εντολή εκκένωσης του κτιρίου. Οι αρχές είχαν διακόψει επίσης τα δίκτυα παροχής στο κτίριο. Εκπρόσωπος της Pepco, της εταιρείας παροχής ενέργειας που δραστηριοποιείται στην Ουάσινγκτον, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Ουάσινγκτον: Ομοσπονδιακοί «έλυσαν» την κατάληψη στην πρεσβεία της Βενεζουέλας
Ουάσινγκτον: Ομοσπονδιακοί «έλυσαν» την κατάληψη στην πρεσβεία της Βενεζουέλας/©EPA/ERIK S. LESSER

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι άνδρες της βοήθησαν τους πράκτορες της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των ανθρώπων που βρίσκονταν εντός του κτιρίου. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η κυβέρνηση του Γκουαϊδό ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να απομακρυνθούν οι καταληψίες από την πρεσβεία.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν και ποιες κατηγορίες θα ασκηθούν στους τέσσερις καταληψίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ