- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Κουστουρίτσα στις Βρυξέλλες
Ο Σταμάτης Γεωργίου απορεί στις Βρυξέλλες γιατί θάλασσα να είναι μόνο “τα μπάνια του λαού”
Τον περασμένο αιώνα πήγα για εννιά μήνες στις Βρυξέλλες για Εράσμους και για να ξεφύγω από τα προβλήματά μου. Την περασμένη βδομάδα πήγα για ένα βράδυ στις Βρυξέλλες για να δω τον αγώνα της Άντερλεχτ και για να ξεχάσω τα προβλήματα του Ηρακλή. Όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η δουλειά στο γραφείο χαλάρωσε το απόγευμα, άδεια από τη σημαία πήρα, το τραίνο δεν μάσησε όπως τα αεροπλάνα από ισλανδική ηφαιστιόσκονη, οι βέλγικες τηγανητές πατάτες στο γήπεδο καταπληκτικές, η Άντερλεχτ κέρδισε, η Μπρυζ έχασε, ο τίτλος είναι κοντά, ο κόσμος πανηγυρίζει, εγώ κατεβαίνω στο κέντρο.
“'Ελα Beurs Café“ λέει το μήνυμα (είμαστε γαλλόφωνοι ως επί το πλείστον, να πούμε “Beursschouwburg” μας πέφτει κομμάτι δύσκολο), φτάνω, πιτσιρικάδες έξω στο πεζοδρόμιο για να καπνίσουν, η είσοδος δωρεάν, μπαίνω μέσα, παραγγέλνω μια μπύρα, προχωράω στο πλήθος και στο ημίφως προς τη σκηνή. Η μουσική είναι οικεία αλλά δεν αναγνωρίζω ούτε λόγια ούτε γλώσσα, μόνο ο ξέφρενος ρυθμός από τα τύμπανα σε συνδυασμό με το στριγκιές φωνές των πνευστών είναι γνωστός, μουσική σαν του Κουστουρίτσα και της Αντικαπνιστικής του Μπάντας και ο κόσμος γύρω μου έχει την ίδια ηλικία που είχα κι εγώ όταν την πρωτάκουσα, κορίτσια και αγόρια που χορεύουν ασυγκράτητα και μοιάζουν 15 χρονών αλλά θα πρέπει να είναι 20, τουλάχιστον, φαντάζομαι, ελπίζω. Παρόμοιες φρέσκες σαν ανήλικες φάτσες και στη σκηνή, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν ήδη τελειώσει το ωδείο όλοι αυτοί, ο ντράμερ, που ακούγεται σα δέκα τουμπερλέκια και πέντε ντέφια μόνος του, φοράει κοντά παντελονάκια σαν του Travis Barker (δεν έχει τατουάζ!) και καπέλο σαν του Μπηθικώτση (έχει λεπτό μουστακάκι!), ο μπροστάρης (frontman) είναι ένα ωραίο clean cut παιδί που μπορεί να κραυγάζει συγκεκριμένους στίχους, μπορεί και όχι, η βιολονίστρια είναι ολόιδια η Sandrine Bonnaire της εποχής του A Nos Amours και σουφρώνει πολύ σοβαρή και συγκεντρωμένη το στοματάκι της και η κλαρινετίστρια, ααα, κυρίες και κύριοι, η κλαρινετίστρια, όλα όμορφα νεαρά 20χρονα φλαμανδάκια που παίζουν σα 50χρονοι τσιγγάνοι δεξιοτέχνες!
Έχω πλέον ξεχάσει τι ήρθα να κάνω στις Βρυξέλλες, ποιον ήρθα να συναντήσω στο Beurs Café, πόσο ήταν το σκορ, αν θα πέσουν τα spread, δεν υπάρχει πλέον τίποτε άλλο από τη μουσική των παιδιών. Έφυγα ικανοποιημένος όταν άναψαν τα φώτα, οταν σίγησαν τα όργανα, όταν οι αποκαμωμένες από το χορό πιτσιρίκες άρχισαν να ψάχνουνε να βρουν τις τσάντες τους. Έφυγα χαμογελώντας με τη σκέψη για το τι μπορεί να σου συμβεί μετά το ματς – αν δεν είσαι στην Ελλάδα βέβαια. Και όταν την επομένη διάβασα τη Ρίτσα Μασούρα στη Καθημερινή να διακρίνει ανάμεσα στις λέξεις των νέων το πόσο ξεκρέμαστοι νιώθουν, να ακούει να ψελλίζουν με φόβο τις λέξεις εργασία - ανεργία και να αφουγκράζεται το φευγιό τους φοβούμενη ότι η “η Ελλάδα κινδυνεύει να πρωταγωνιστήσει στον μοιραίο νέο κύκλο της μετανάστευσης”, τότε σκέφτηκα ότι αντί να το φοβάται καλά θα κάνει να το εύχεται. Διότι οι νέοι, σαν αυτούς του Beursschouwburg, πρέπει να αφεθούν να βρουν μόνοι τους το δρόμο τους, όποιος κι αν είναι αυτός, σε χώρες όπου έννοιες όπως πανεπιστήμιο, δουλειά, αθλητισμός, διασκέδαση, ελευθερία, αναζήτηση δεν έχουν τσαλακωθεί στριμωγμένες στα στενόχωρα όνειρα των γονιών τους.
Οι δρόμοι των Ελλήνων, θαλασσινοί ή όχι, επί αιώνες οδηγούσαν μακρυά από την Ελλάδα και δεν μπορώ να καταλάβω πως καταφέραμε να το ξεχάσουμε αυτό, σήμερα, σε μια Ευρώπη δίχως σύνορα. Υπήρξε μια εποχή διάβολε που οι Έλληνες έβλεπαν θάλασσα και δεν σκέφτονταν “τα μπάνια του λαού”!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.