Κοσμος

Αγια-φι-για-πλα-γιουρ-κούλ, άλλα όχι τόσο cool

Ο Μίμης Χρυσομάλλης βλέπει ένα σύννεφο να πλανιέται πάνω από το 'Αμστερνταμ...

1942-76763.jpg
Μίμης Χρυσομάλλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5455-24800.jpg

Το νέφος σκόνης που δημιουργήθηκε από το ξύπνημα του ηφαιστείου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ (όνομα και αυτό, σκέψου να χρειαστεί κάποιος τουρίστας να το προφέρει γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης) στην Ισλανδία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία των αερομεταφορών στον ολλανδικό εναέριο χώρο μέχρι νεώτερης ειδοποίησης.

Έκλεισαν τα αεροδρόμια, κλείνουν και τα coffeeshops σιγά-σιγά τελευταία, το ένα μετά το άλλο. Συννεφάκια από καπνό κάναβης βλέπει κανείς βέβαια ακόμα να αιωρούνται στην πρωτεύουσα, αλλά όχι όπως παλιά, όταν συναγωνίζονταν σε μέγεθος ακόμα και ηφαιστειακά νέφη τύπου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ. 

Και μαζί με τα coffeeshops, κλείνει και η χρυσή εποχή για την Red Light District, τα περίφημα κόκκινα παράθυρα του Άμστερνταμ. Εν μέσω του νέου σχεδίου για την αναμόρφωση (ή αναβάθμιση κατά άλλους) της ιστορικής γειτονιάς, οι βιτρίνες με τα κορίτσια για όλα τα γούστα έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται αισθητά. Στην θέση τους νέες μπουτίκ, αίθουσες τέχνης και μαγαζιά μόδας δημιουργούν ένα άκρως σουρρεαλιστικό μείγμα, ελκυστικό τόσο για τους γνωστούς Βρετανούς καφρο-τουρίστες όσο και για fashion-freaks με εξεζητημένα γούστα. Διαλέγετε και παίρνετε. Προσοχή μόνο μην βρεθείτε στη λάθος βιτρίνα.

Σάμπως τα μπαράκια; Καθημερινή και ξενύχτι είναι έννοιες δύσκολα συμβιβάσιμες στην νυχτερινή ζωή του 'Αμστερνταμ, όσο και αν η πόλη διατηρεί την φήμη της ως ιδανικός προορισμός για τρελό πάρτυ και ολονύχτιες εξόδους. Με εξαίρεση ΠΚΣ (Παρασκευοσαββατοκύριακα), πολύ λίγα μέρη αφήνουν ανοιχτές τις θύρες τους μετά τις 1:00 το βράδυ. 'Οσο για (αξιοπρεπές) φαΐ μετά τις 22:00-23:00, καλή τύχη...

Κατεβάζουμε ρολά με άλλα λόγια. Κλειστοί οι αιθέρες, κλειστά τα μπαράκια, κλειστές οι κουζίνες, κλειστές και οι βιτρίνες. 'Αραγε θα παραμείνει τίποτα ανοιχτό σε αυτήν την πόλη τελικά? Πέρα από τις χαριτολογίες πάντως, το πιο ανησυχητικό σημάδι των καιρών δεν είναι τόσο οι κλειστές πόρτες όσο οι κλειστές αντιλήψεις, το στένεμα των οριζόντων, οι κάθε λογής παρωπίδες. Κάθε προσεκτικός παρατηρητής των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια θα συμφωνούσε σίγουρα πως η μακρά παράδοση της ανοχής και ανοιχτής πολιτικής που χαρακτήριζε την προσέγγιση της ολλανδικής πρωτεύουσας σε πλήθος ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων έχει από καιρό «παγώσει» για τα καλά.

Το νέφος του Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ θα το απομακρύνουν σύντομα οι τοπικοί άνεμοι, και εν καιρώ θα εξαφανιστεί από τον ορίζοντα σαν να μην υπήρχε ποτέ. 'Ενα ακόμη σύννεφο πλανιέται όμως σήμερα πάνω από το 'Αμστερνταμ, το σύννεφο του νεοσυντηρισμού. Για το αν και πόσο σύντομα θα απομακρυνθεί το τελευταίο, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ