- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Συρία: Τουλάχιστον 35 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
Ένα παιδί σκοτώθηκε και ακόμη πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana
Τουλάχιστον 35 νεκροί σε μάχες μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των τζιχαντιστών. Έκκληση για αποκλιμάκωση.
Τουλάχιστον 35 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή όπου έχουν αναζωπυρωθεί οι μάχες εδώ και πολλές εβδομάδες.
Από τα τέλη Απριλίου το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ και στα γειτονικά εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Ορισμένοι τομείς ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Από την Κυριακή, διεξάγονται μάχες με τους τζιχαντιστές σε μια ζώνη στη βορειοανατολική επαρχία της Λαττάκειας, που συνορεύει με εκείνη του Ιντλίμπ, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία από το 2011. Τουλάχιστον 19 τζιχαντιστές και 16 φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν, ανέφερε η ίδια πηγή.
Σήμερα, το συριακό καθεστώς και η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε διάφορους τομείς που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Από τους βομβαρδισμούς αυτούς στην κοινότητα Καφράνμπελ τέθηκε εκτός λειτουργίας ένα κέντρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης διασωστών Λευκά Κράνη.
«Δύο πύραυλοι έπληξαν το κέντρο» το προσωπικό του οποίου δεν βρισκόταν εκεί, γιατί είχε φύγει λίγο νωρίτερα για να πάει σε ένα γειτονικό χωριό όπου είχαν σημειωθεί επίσης βομβαρδισμοί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ντόπιος διασώστης.
Από την πλευρά του, το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana, μετέδωσε ότι ένα παιδί σκοτώθηκε και ακόμη πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες που στόχευαν μια κοινότητα που ελέγχεται από το καθεστώς στην επαρχία Χάμα.
Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων είναι η πιο βίαιη αφότου η Ρωσία, η οποία στηρίζει τη Δαμασκό, και η Τουρκία, η οποία στηρίζει ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις, ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο πέρυσι ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας "αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης" στο Ιντλίμπ.
Έκκληση για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιντλίμπ και ευρύτερα στη βορειοδυτική Συρία απηύθυναν σήμερα από κοινού η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Όφις τονίζεται ότι οι τρεις χώρες "ανησυχούν πολύ" για την κατάσταση και για τις εχθροπραξίες στην περιοχή.
"Τις τελευταίες ημέρες, ο άμαχος πληθυσμός βομβαρδίστηκε σφοδρά από το συριακό καθεστώς και τη Ρωσία. Πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές και καθημερινοί βομβαρδισμοί ενώ (...) άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τις χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ, ενέτειναν τις επιθέσεις τους. (...) Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει" κυρίως επειδή "υπονομεύει την προοπτική μιας βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης", τονίζουν οι τρεις χώρες.
Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος δεν συνιστούν "αγώνα κατά της τρομοκρατίας" αλλά μια "ανελέητη ανακατάληψη" της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.