- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μακρόν απευθύνει έκκληση για εκεχειρία στη Λιβύη
Στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ
Έκκληση για εκεχειρία στη Λιβύη απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν
Έκκληση για εκεχειρία στη Λιβύη απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΣ), Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
"Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της Λιβύης" ο Μακρόν πρότεινε "να καθοριστεί μια γραμμή εκεχειρίας, υπό διεθνή επίβλεψη" ανέφερε το γραφείο του Γάλλου προέδρου, προσθέτοντας ότι στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών και τη διεξαγωγή εκλογών.
Το Παρίσι υποστήριζε στο παρελθόν τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Σάρατζ στις αρχές Απριλίου, υπό το πρόσχημα ότι μάχεται την τρομοκρατία και θέλει να αποκαταστήσει την τάξη. Ο Σάρατζ κατηγορεί τη Γαλλία για τη στήριξη που προσφέρει στον Χάφταρ, μια κριτική που το Παρίσι θεωρεί "απαράδεκτη και αβάσιμη".
Όσον αφορά την πρόταση περί εκεχειρίας, ο Σάρατζ και η κυβέρνησή του έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής κάθε τέτοια συμφωνία εφόσον οι δυνάμεις του Χάφταρ δεν αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την επίθεση, στην ανατολική και νότια Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν αν και με μικρότερη ένταση λόγω του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες βομβαρδίστηκε ένα στρατόπεδο μαχητών που πρόσκεινται στον Σάρατζ ενώ θραύσματα έπεσαν στη στέγη ενός κέντρου κράτησης μεταναστών, στο ανατολικό προάστιο Τατζούρα. Μολονότι κανείς δεν τραυματίστηκε, έντρομοι οι μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και ήλπιζαν να φτάσουν στην Ευρώπη, έκαναν έκκληση για βοήθεια.
"Έχουμε χάσει σχεδόν κάθε ελπίδα. Παρακαλούμε, χρειαζόμαστε βοήθεια", είπε ένας από αυτούς στο πρακτορείο Reuters.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι από τον βομβαρδισμό άνοιξε μια τρύπα στο υπόστεγο όπου στεγάζονται οι γυναίκες και κινδύνευσε να χτυπηθεί ένα βρέφος. "Πόσες ζωές ακόμη θα απειληθούν μέχρι να απομακρυνθούν αυτοί οι ευάλωτοι άνθρωποι;" διερωτήθηκε η ανθρωπιστική οργάνωση.
Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί 443 άνθρωποι και άλλοι 2.110 τραυματίστηκαν ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 24 ο Σάρατζ είπε ότι ο Χάφταρ "θέλει να αρπάξει την εξουσία" υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και ζήτησε από το Παρίσι να πάρει "ξεκάθαρη θέση".
Ο Χάφταρ, πρώην στρατηγός του Μουάμαρ Καντάφι που έπεσε σε δυσμένεια και αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου. Φέρεται επίσης να έλαβε στρατιωτική βοήθεια από τη Γαλλία, με την οποία κατάφερε να καταλάβει τη Βεγγάζη το 2017.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς
Υψηλό το επίπεδο των σχέσεων 'Αγκυρας-Μόσχας, δηλώνουν οι δύο ηγέτες
O απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000
Συλλήψεις για την ένοπλη επίθεση που συνδέεται με διαβόητο βαρόνο κοκαΐνης
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Παρούσα η οικογένεια του νέου μονάρχη
H αγορά δεν έχει πειστεί πως η ανάπτυξη της μπορεί να κάνει «comeback»
Η υπόθεση συγκλονίζει τη Βρετανία - Κατηγορείται για 48 αδικήματα
Οι παράνομες εξαγωγές κοκαΐνης υπολογίζονται σε 16,5 δισ. δολάρια το 2024
Βρισκόντουσαν στα ερείπια υδροηλεκτρικών σταθμών στα Ιμαλάια
Ανεκπαίδευτοι «χειρουργοί» χρησιμοποιούν σκουριασμένα εργαλεία, οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες παιδιά
Όταν κάποιοι στη Δύση επιχαίρουν με τη στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ
Οργή και καταγγελίες για καθυστερήσεις στις έρευνες σε εργοστάσια
Τι άλλο είπε ο Κρίστιαν «King» Κομπς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.