Κοσμος

ΕΕ: Να μην κάνει η Τουρκία γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τι δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυπριακή ΑΟΖ
Κυπριακή ΑΟΖ/©ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίθετη η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα σχέδια γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκύριακο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις» είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Άγκυρα «να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η αξιωματούχος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες, ενώ επανέλαβε ότι «οι διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ