Κοσμος

Πάπας Φραγκίσκος σε Βουλγαρία: Ανοίξτε τα σπίτια στους μετανάστες

Έκκληση του Ποντίφικα για αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα της μετανάστευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάπας Φραγκίσκος Α'
Πάπας Φραγκίσκος Α'/©EPA

«Ανοίξτε τις καρδιές και τα σπίτια σας», το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου στους πολίτες της Βουλγαρίας.

O Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους Βούλγαρους να ανοίξουν τις καρδιές και τα σπίτια τους στους μετανάστες, αφού, όπως ανέφερε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αναχωρεί για το εξωτερικό και επομένως κατανοούν τις αιτίες που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή, μεταδιδει το ΑΡ.

Στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού περιλαμβάνονται τρία εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες και έχει σφραγίσει τα δικά της σύνορα με την Τουρκία, τοποθετώντας συρματοπλέγματα.

Ο Πάπας πρόκειται να επισκεφτεί εντός της ημέρας ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Σόφια. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει τη Βουλγαρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει τις παραλείψεις της κυβέρνησης στη μεταχείριση των αιτούντων ασύλου, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η αυστηρή πολιτική της Βουλγαρίας έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά, καθώς το 2015 υπέβαλαν αίτηση για άσυλο 20.000 άνθρωποι, ενώ το 2018 μόλις 2.500.

Από οικονομική άποψη, ωστόσο, το φτωχότερο μέλος της ΕΕ θα χρειαστεί περισσοτέρους μετανάστες για να σταθεροποιήσει το μέλλον του. Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ένωση.

Κατά την ομιλία του, την Πέμπτη, ο Πάπας κάλεσε την κυβέρνηση να αναστρέψει τον «δημογραφικό χειμώνα», λέγοντας ότι το φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού έχει σκεπάσει την Ευρώπη σαν «παγερό παραπέτασμα», συνέπεια της έλλειψης εμπιστοσύνης για το μέλλον.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ