Κοσμος

Diane Downs: Η μάνα που πυροβόλησε εν ψυχρώ τα παιδιά της

Από τα παιδιά, η 7χρονη Σέριλ είναι ήδη νεκρή. Τα άλλα δυο, μετά βίας ζωντανά.

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
diane downs
H Diane Bowns

Η σοκαριστική ιστορία της Diane Downs που πυροβόλησε τα παιδιά της

Πέμπτη 19 Μαϊου 1983
Spingfield, Oregon

Το αμάξι της 27χρονης Diane Downs –με την ίδια στο τιμόνι τραυματισμένη στο αριστερό χέρι και τα τρία παιδιά της πεσμένα στο πίσω κάθισμα μέσα στα αίματα– φτάνει στα επείγοντα του νοσοκομείου του Springfield λίγο μετά τις δέκα το βράδυ. Έχουν τραυματιστεί όλοι από σφαίρες. Οι γιατροί σπεύδουν να βοηθήσουν, καλείται η αστυνομία. Από τα παιδιά, η 7χρονη Σέριλ είναι ήδη νεκρή. Τα άλλα δύο, μετά βίας ζωντανά. Το τραύμα της Diane ελαφρύ και δεμένο με πετσέτα.

Ισχυρίζεται ότι επιστρέφοντας από τη φάρμα μιας φίλης που είχε επισκεφτεί μαζί με τα παιδιά και ενώ οδηγούσε στον κοντινό επαρχιακό δρόμο, ένας άγνωστος άντρας με φουντωτά μαλλιά τής έγνεψε να σταματήσει κι εκείνη υπάκουσε υποθέτοντας ότι ζητούσε τη βοήθειά της. Αμέσως μόλις η Diane βγήκε, ο άγνωστος με την απειλή όπλου απαίτησε να του δώσει το αυτοκίνητό της. Εκείνη αντέδρασε, ο άγνωστος την πυροβόλησε, την έσπρωξε στην άκρη και άρχισε να πυροβολεί τα μισοκοιμισμένα παιδιά. Η Diane τότε άρπαξε τα κλειδιά από τη μηχανή, τον ξεγέλασε κάνοντας ότι τάχα τα πετάει στη λίμνη κάτω από τη γέφυρα του δρόμου, μπήκε στο αμάξι κι άρχισε να οδηγεί όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να φέρει τα παιδιά στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία αρχίζει αμέσως τις έρευνες για τον επικίνδυνο άνδρα, τα τοπικά ΜΜΕ ενημερώνουν την κοινότητα και οι γιατροί προσπαθούν να σώσουν την 8χρονη Κρίστι και τον 3χρονο Ντάνι. Ο Ντάνι, που την ώρα του συμβάντος κοιμόταν, πυροβολήθηκε στην πλάτη και θα μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω στην υπόλοιπη ζωή του. Η Κρίστι πυροβολήθηκε στον λαιμό, έχει υποστεί εγκεφαλικό και είναι σε καταστολή. Η Diane δέχεται τις πρώτες βοήθειες και τις επόμενες ημέρες, με γύψο στο χέρι, βομβαρδίζεται από τους δημοσιογράφους εφημερίδων και καναλιών. Κι ενώ φαίνεται να απολαμβάνει κάθε στιγμή προβολής της στα μέσα, γιατροί και αστυνομικοί αντιλαμβάνονται ότι αυτή η γυναίκα είναι υπερβολικά ήρεμη για μητέρα που έζησε μια τόσο τρομακτική εμπειρία, που μόλις κήδεψε το ένα παιδί της, ενώ τα άλλα δύο χαροπαλεύουν. Φαίνεται τελείως αναίσθητη, χασκογελάει νευρικά, φλυαρεί ακατάπαυστα.

diane downs

Οι έρευνες για τον άγνωστο με τα φουντωτά μαλλιά και το όπλο αποβαίνουν άκαρπες. Η αστυνομία μαζεύει τους κάλυκες από το σημείο του συμβάντος, εξετάζει το αυτοκίνητο, συγκεντρώνει στοιχεία από το σπίτι της Diane. Η μαρτυρία ενός οδηγού που βρισκόταν πίσω από το αμάξι της, προβληματίζει τον επικεφαλής ντετέκτιβ: Η Diane όχι μόνο δεν έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, αλλά οδηγούσε τόσο αργά που το ταχύμετρό του δεν κατέγραφε καν ταχύτητα. Σαν να περίμενε να πεθάνουν τα παιδιά πριν φτάσει στο νοσοκομείο, συμπεραίνει ο ντετέκτιβ. Οι νοσοκόμες παρατηρούν πως η μικρή Κρίστι αναστατώνεται όποτε η μητέρα της μπαίνει στον θάλαμο. Το αναφέρουν στον γιατρό. Όταν η ίδια η Diane ζητάει από τον γιατρό να αποσυνδέσει τα μηχανήματα που κρατούν την κόρη της στη ζωή για να μην υποφέρει, αφού είναι προφανώς εγκεφαλικά νεκρή, έκπληκτος ο γιατρός αποφαίνεται ότι οι κλινικές εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Η Diane έχει δηλώσει στους αστυνομικούς ότι δεν έχει στην κατοχή της όπλο σαν το 22άρι Ruger από το οποίο προήλθαν οι σφαίρες που τραυμάτισαν την ίδια και τα παιδιά της. Οι αστυνομικοί βρίσκουν στο διαμέρισμά της σφαίρες από 22άρι Ruger. Το ημερολόγιο της Diane αποκαλύπτει περισσότερα...

Η Diane Downs είχε μεγαλώσει στην Αριζόνα, όπου είχε παντρευτεί τον εφηβικό της έρωτα σε ηλικία 17 ετών και είχε κάνει μαζί του τα τρία παιδιά – ο άντρας της ισχυριζόταν ότι το τρίτο παιδί, ο Ντάνι, δεν ήταν δικό του, αλλά καρπός μιας εξωσυζυγικής περιπέτειας της γυναίκας του. Καβγάδιζαν και χώριζαν κάθε τόσο, αλλά μετά τη γέννηση του Ντάνι προ τριετίας είχαν πια πάρει διαζύγιο. Η Diane συνέχιζε να εργάζεται ως ταχυδρόμος και μετά το διαζύγιο. Πρόσφατα είχε γεννήσει κι άλλο παιδί, επί πληρωμή, ως παρένθετη μητέρα. Δήλωνε πάντα ότι αγαπούσε τα παιδιά, ότι ήταν εύκολο να συλλάβει, ότι της πρόσφεραν αγάπη και αίσθηση σταθερότητας, κι ας ήταν άθλια μητέρα σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην άντρα της. Είχε συχνά ερωτικές περιπέτειες με συναδέλφους, που γίνονταν αντιληπτές στον χώρο του  ταχυδρομείου, όπως αυτή η τελευταία με τον παντρεμένο Νικ, τον οποίο αποκαλούσε έρωτα της ζωής της στο ημερολόγιό της. Ο Νικ είχε μια εφήμερη σχέση μαζί της, δεν ήθελε παιδιά, ήταν συνειδητή η επιλογή του να μην γίνει πατέρας –είχε υποβληθεί σε αγγειεκτομή– και είχε επιστρέψει στη γυναίκα του με την οποία ήταν δέκα χρόνια παντρεμένος. Η Diane μετακόμισε στο Oregon και ο Νικ ένιωσε ανακουφισμένος. Τον βομβάρδιζε όμως με γράμματα, πιστεύοντας ότι θα τον πείσει να πάει κοντά της. Τα γράμματα επιστρέφονταν στην αποστολέα σφραγισμένα. Το μόνο που κατάλαβε η Diane ήταν ότι τα παιδιά αποτελούσαν εμπόδιο σε μια ευτυχισμένη ζωή με τον Νικ.

diane downs

Η βαλλιστική εξέταση στις σφαίρες που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Diane και αυτές που αφαιρέθηκαν από το σώμα των παιδιών έδειξε ότι προέρχονταν από το ίδιο όπλο. Από το 22άρι Ruger που κατείχε η Diane, όπως από την αρχή επέμενε ο πρώην άντρας της και επιβεβαίωνε και ο Νικ. Όταν η Diane συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1984 για ένα φόνο και δύο απόπειρες φόνου, είχε φροντίσει να είναι ξανά έγκυος, ώστε να έχει τη συμπάθεια του κόσμου. Το παιδί γεννήθηκε και δόθηκε για υιοθεσία πριν αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης τον Ιούνιο του 1984. Ο εισαγγελέας, παρά τις πιέσεις της αστυνομίας και του κόσμου, δεν είχε βιαστεί να τη συλλάβει. Περίμενε μέχρι να είναι καλά προετοιμασμένος και μέχρι να αναρρώσει και να αποκτήσει ξανά την ομιλία της η μικρή Κρίστι, ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας.

Στη δίκη, ο εισαγγελέας έκανε αναπαράσταση του συμβάντος, με το εσωτερικό του αυτοκινήτου και πάνινες κούκλες στα καθίσματα. Έβαλε να παίζει η κασέτα της Diane που έπαιζε κι εκείνο το βράδυ στο autoreverse κασετόφωνο του αυτοκινήτου, ξανά και ξανά, το τραγούδι των Duran Duran «Hungry Like The Wolf». 'Εκπληκτοι οι ένορκοι παρακολουθούσαν τη Diane να σιγοτραγουδάει και να χτυπάει ρυθμικά τα δάχτυλά της πάνω στο έδρανο. Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν εμφανίστηκε η 9χρονη πια Κρίστι που είχε ξαναβρει την ομιλία της. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πώς η μητέρα της σταμάτησε στον ερημικό δρόμο, βγήκε από το αμάξι, πήρε από το πορτ μπαγκάζ το όπλο και άρχισε να πυροβολεί τα αδέρφια της κι εκείνη.

Ο πρόεδρος επέβαλε στη Diane Downs ισόβια δεσμά συν πενήντα χρόνια, ώστε να μην κυκλοφορήσει ξανά ελεύθερη αυτή η επικίνδυνη ψυχοπαθής.

Ο εισαγγελέας –που είχε συγκλονιστεί από το δράμα των παιδιών– και η γυναίκα του υιοθέτησαν την Κρίστι και τον Ντάνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ