Κοσμος

Να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ καλούν την Τουρκία οι Βρυξέλλες

Αυστηρό μήνυμα και «όχι» στις γεωτρήσεις ανοιχτά της Πάφου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ καλούν την Τουρκία οι Βρυξέλλες
INTIMENEWS

Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στη Τουρκία, προκειμένου να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ

Τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», εξέφρασαν οι Βρυξέλλες, με δηλώσεις της της Υπατης Εκπροσώπου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κ. Μογκερίνι αναφέρει ότι «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα  τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο, συνεχίζει, «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια». Προσθέτει ακόμη ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Η Αγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»). Να σημειωθεί ότι η διεθνής θέση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι οι υφαλοκρηπίδες των δύο χωρών εφάπτονται σε ένα σημείο νοτιοδυτικά του σημείου στο οποίο η Αγκυρα έχει αποστείλει το πλωτό γεωτρύπανο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ