Κοσμος

Βομβιστική επίθεση με 16 νεκρούς στην Ινδία

Μαοϊστές αντάρτες οι πιθανοί δράστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ινδία
Ινδία, εκλογές / © EPA/SANJEEV GUPTA

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση στο κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας, η οποία αποδίδεται σε μαοϊστές αντάρτες.

Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και ένας οδηγός σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο κρατίδιο Μαχαράστρα, η οποία αποδίδεται σε μαοϊστές αντάρτες.

Η Ινδία βρίσκεται εν μέσω βουλευτικών εκλογών και είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι επιθέσεις των μαϊοστών ανταρτών, των αποκαλούμενων Ναξάλ, να εντείνονται σε αυτές τις προεκλογικές περιόδους.

Ταυτόχρονα, σήμερα η Μαχαράστρα γιορτάζει την επέτειο της ίδρυσής της, το 1960. Πέρσι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 37 αντάρτες στο Γκαντσιρόλι, στην ίδια περιφέρεια όπου σημειώθηκε η σημερινή επίθεση.

«Οι μαοϊστές επιτέθηκαν σε μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων που ταξίδευε με ιδιωτικό όχημα για να επιθεωρήσει την τοποθεσία μιας προηγούμενης επίθεσης. Τουλάχιστον 16 άνδρες σκοτώθηκαν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καταδίκασε αμέσως την επίθεση και διαβεβαίωσε, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι δράστες δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα σειρά επιδρομών στη ζούγκλα της Μαχαράστρα εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών που δρουν στην περιοχή εδώ και πενήντα χρόνια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αντάρτες σκότωσαν δύο αστυνομικούς και τραυμάτισαν έναν χωρικό στο Σατισγκάρχ ενώ την Παρασκευή οκτώ αντάρτες –εκ των οποίων οι έξι ήταν γυναίκες– σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Από το 1980 περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις συγκρούσεις που επικεντρώνονται κυρίως στις δασώδεις περιοχές του Σατισγκάρχ, της Οντίσα, του Μπιχάρ, του Τζάρκχαντ και της Μαχαράστρα.

«Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ & η επιβολή ποινών σε εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, επουλώνουν τις πληγές των μνημονίων. Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής. Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!», έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο twitter.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ