Κοσμος

Βυθισμένη στον φόβο η Σρι Λάνκα: Κλειστές εκκλησίες και δρόμοι

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Κολόμπο υπό τον φόβο νέων βομβιστικών επιθέσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στη Σρι Λάνκα
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στη Σρι Λάνκα/©EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Κλειστές μέχρι νεοτέρας οι εκκλησίες των Καθολικών στη Σρι Λάνκα - Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους δρόμους

Όλες οι εκκλησίες των Καθολικών στη Σρι Λάνκα θα παραμείνουν κλειστές και δεν θα γίνεται καμία λειτουργία μέχρι να βελτιωθεί το κλίμα ασφάλειας, στον απόηχο των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία και τρεις ιερούς ναούς, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα. Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 359, την ώρα που αρκετοί από τους εκατοντάδες τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκτιμάται ότι το 7% του πληθυσμού στη νησιωτική χώρα είναι Χριστιανοί. Η πλειονότητα των πολιτών είναι βουδιστές (70%).

Εν τω μεταξύ οι αρχές έδωσαν εντολή να αρθεί ο αποκλεισμός της Κεντρικής Τράπεζας της Σρι Λάνκα μετά το κλείσιμο των γύρω δρόμων, καθώς υπήρχαν φόβοι για τοποθέτηση βόμβας. Συναγερμός σήμανε και όταν εντοπίστηκε ύποπτο όχημα στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος χωρίς όμως να εντοπιστεί κάτι ύποπτο. Όπως έγινε γνωστό, σημειώθηκε έκρηξη πίσω από τα δικαστήρια στην πόλη Πουγκόντα (ανατολικά της πρωτεύουσας, Κολόμπο). Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Σρι Λάνκα: Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους δρόμους της πρωτεύουσας
Σρι Λάνκα: Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους δρόμους της πρωτεύουσας/©EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Σρι Λάνκα: Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους δρόμους της πρωτεύουσας
Σρι Λάνκα: Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους δρόμους της πρωτεύουσας/©EPA/M.A. PUSHPA KUMARA

Συνολικά 76 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις. Στελέχη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) των ΗΠΑ και απεσταλμένοι της Interpol βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, προκειμένου να βοηθήσουν στην προανάκριση.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, στον απόηχο του μακελειού, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα απαίτησε δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αφού κατηγορήθηκαν ότι απέκρυψαν πληροφορίες για τις επιθέσεις που είχαν λάβει από το εξωτερικό. Η είδηση πως οι αρχές είχαν λάβει προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες επιθέσεις χωρίς να μπορέσουν να τις αποτρέψουν, προκάλεσε κύμα οργής στη νησιωτική χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ