- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Σχεδόν ισοψηφία
Στήθος με στήθος οι δύο βασικοί αντίπαλοι Στέβο Πεντάροφσκι και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Βόρεια Μακεδονία: Σχεδόν ισοψήφησαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι βασικοί αντίπαλοι Στέβο Πεντάροφσκι και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Οι δύο βασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, που διεξήχθη χθες Κυριακή, ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχεδόν ισοψήφησαν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρώτος, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους), ενώ η δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).
Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους).
Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς - όπως υποστήριξε - ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, την 5η Μαΐου, εφόσον το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία ξεπεράσει το 40%. Όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά.
Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.
Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.
Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%, ήταν δηλαδή το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Οι ΗΠΑ ενέταξαν δυο ισχυρές βραζιλιάνικες συμμορίες στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων
Κατηγορίες περί έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους του Λευκού Οίκου
Η αντίδραση της Συμμαχίας και τα αποτρεπτικά μηνύματα
Ο Μαρκ Ρούτε καταδικάζει την επίθεση ρωσικού drone - Το Βουκουρέστι προειδοποιεί τη Μόσχα με συνέπειες
«Το Ιράν πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις ισπανικές αρχές, με αντικρουόμενες εκδοχές για τα αίτια του θανάτου
Οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Κονγκό εμποδίζουν το έργο των υγειονομικών υπηρεσιών
Συνελήφθη στο δυτικό Σάσεξ
Αναβαθμίζεται η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας
Στροφή 180 μοιρών μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού
Ο Sting συνδέει τις αλλαγές στην εργασία με βαθύτερες κοινωνικές μετατοπίσεις στην ανδρική συμπεριφορά.
Ραγδαία έξαρση στο Κονγκό - Η Κένυα μπλοκάρει τη δημιουργία αμερικανικού κέντρου καραντίνας
Έντονη ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μετά τον τραυματισμό πολιτών από τη ρωσική επιδρομή
Κάποια περιστατικά έχουν ξεφύγει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.