Κοσμος

Σε κατάσταση «τοξικού απορρίμματος» η Παναγία των Παρισίων

Οι οικολόγοι «Ρομπέν των Δασών» ζητούν την άμεση απορρύπανση του ιστορικού ναού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παναγία των Παρισίων
Παναγία των Παρισίων / © EPA/DIGITALGLOBE

Οι οικολόγοι καταγγέλλουν ότι η Παναγία των Παρισίων είναι σε κατάσταση «τοξικού απορρίμματος» και χρειάζεται άμεσα απορρύπναση.

Η οικολογική οργάνωση Ρομπέν των Δασών ζήτησε την απορρύπανση της Παναγίας των Παρισίων, εκτιμώντας ότι ο καθεδρικός ναός είναι πλέον «σε κατάσταση τοξικού απορρίμματος» κυρίως λόγω της τήξης του μολύβδου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Μετά την τήξη τουλάχιστον 300 τόνων μολύβδου μέσα στον διάκοσμο του βέλους και στην οροφή, το κτίριο της Νοτρ Νταμ είναι ένας μολυσμένος χώρος, δήλωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, ζητώντας να καταρτιστεί κατάλογος με όλες τις τοξικές ουσίες που υπάρχουν μέσα στο κτίριο. Ο καθεδρικός ναός είναι σήμερα σε «κατάσταση τοξικού απορρίμματος», τονίζει η μκο, ζητώντας να καταρτιστεί μια «χαρτογράφηση με όλες τις τοξικές ουσίες» που ανιχνεύονται μέσα στο κτίριο.

Τα νερά από την κατάσβεση, οι στάχτες, οι καπνοί, οι σοβάδες στο πάτωμα και μέσα στα υπέργεια μέρη πρέπει να χαρακτηριστούν, να διαβαθμιστούν, να ταξινομηθούν, να ομαδοποιηθούν και να μεταφερθούν σε νόμιμους χώρους για να αποθηκευτούν και εξουδετερωθούν, αφού έχει ήδη εξασφαλιστεί η ασφάλεια για τους εργαζόμενους, πρόσθεσε η οργάνωση Ρομπέν των Δασών, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τους πυροσβέστες που μετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πριν από την πρόσκληση υποβολής προσφορών για τον σχεδιασμό ενός νέου βέλους, πρέπει να υπάρξει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την απορρύπανση αυτού που μπορεί να θεωρηθεί προσωρινά ότι είναι «μια βιομηχανική έρημος».

Η οργάνωση που δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις για μολυσμένα εδάφη, κυρίως από υδρογονάνθρακες ή μόλυβδο, εκτιμά ότι «ένας κίνδυνος μολύβδου βαρύνει πλέον την περιοχή Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο του Παρισιού, και τα ιζήματα του Σηκουάνα", επικαλούμενη πιθανές ποσότητες σωματιδίων μολύβδου που θα εισπνέουν οι κάτοικοι για μήνες αν όχι χρόνια».

Ζητεί επίσης η οργάνωση για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα Airparif να εξοπλιστεί και να αναλάβει τη μέτρηση στην ατμόσφαιρα του μολύβδου και άλλων εκλυόμενων στοιχείων από την πυρκαγιά.

Η Airparif είχε ανακοινώσει το βράδυ της Τρίτης ότι δεν είχε επισημάνει υπέρβαση του ορίου των κοινών ατμοσφαιρικών ρύπων, συγκεκριμένα των λεπτών σωματιδίων, μετά την πυρκαγιά, γεγονός που πιθανόν υποδήλωνε μια πολύ τοπική ρύπανση. Ωστόσο, η οργάνωση είχε διευκρινίσει ότι δεν έχει τα μέσα ούτε την εντολή να υλοποιεί ειδικά μέτρα για την αποτίμηση της επίδρασης τοπικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ