Κοσμος

Την έκαψαν ζωντανή γιατί κατήγγειλε σεξουαλική επίθεση σε σχολείο

Η ιστορία της 19χρονης Νουσράτ είναι μια ιστορία θάρρους για την ίδια και ντροπής για το ανθρώπινο είδος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νουσράτ Τζαχάν Ραφί
Νουσράτ Τζαχάν Ραφί / © Family Photo

Η Νουσράτ, 19 ετών, στο Μπαγκλαντές τόλμησε να καταθέσει καταγγελία για σεξουαλική επίθεση στο σχολείο της και βρέθηκε στην πυρά. Ο θάνατός της έχει προκαλέσει οργή, αλλά είναι αργά

Τη Νουσράτ Τζαχάν Ραφί την περιέλουσαν με κηροζίνη και την έκαψαν ζωντανή στο σχολείο της στο Μπανγκλαντές. Δύο εβδομάδες νωρίτερα η 19χρονη είχε καταγγείλει τον διευθυντή του σχολείου για σεξουαλική παρενόχληση.  Μια καταγγελία που την πλήρωσε με τη ζωή της.

Το θάρρος της Νουσράτ να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε, και ο θάνατός της πέντε ημέρες μετά και όλα όσα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα έφεραν στην επικαιρότητα τα δεκάδες θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων στο αυστηρά μουσουλμανικό και άκρως συντηρητικό Μπαγκλαντές.

Η Νουσράτ, η οποία ήταν 19 ετών, από το Φένι μια μικρή πόλη στα 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντάκα, σπούδαζε σε ισλαμικό σχολείο ή μαντράσα. Στις 27 Μαρτίου είπε ότι ο διευθυντής του σχολείου την κάλεσε στο γραφείο του και την άγγιξε με ανάρμοστο τρόπο και κατ' επανάληψη. Πριν τα πράγματα εκτραχυνθούν η Νουσράτ έφυγε τρέχοντας από το γραφείο του διευθυντή της.  

Πολλά κορίτσια, αν όχι πλειονότητα στο Μπαγκλαντές επιλέγουν να μη μιλούν για τις σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις που δέχονται. Φοβούνται το κοινωνικό στίγμα, το πώς θα αντιδράσει η οικογένεια, η κοινωνία. Αυτό που έκανε τη Νουσράτ διαφορετική ήταν ότι μίλησε και γι' αυτό την έκαψαν. Η Νουσράτ δεν μίλησε σε φίλες και συγγενείς. Πήγε κατευθείαν στην αστυνομία.

19944434.jpg


Στο αστυνομικό τμήμα έδωσε κατάθεση. Οι αστυνομικοί όφειλαν να της προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσει για τις τραυματικές της εμπειρίες. Η αστυνομία δεν έκανε κάτι τέτοιο. Την ώρα που το κορίτσι κατέθετε, ένας αστυνομικός τραβούσε βίντεο. Η Νουσράτ προσπαθεί να κρύψει το πρόσωπό της από την κάμερα. Ντρέπεται. Ο αστυνομικός γελά και ακούγεται να λέει: «δεν έπαθε και κάτι σοβαρό». Της ζητά, μάλιστα, να μετακινήσει τα χέρια της για το βίντεο του. Αργότερα αυτό το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την καταγγελία ο διευθυντήςσυνελήφθη. Τα πράγματα όμως έγιναν χειρότερα για τη 19χρονη. Μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωσή του. Η διαδήλωση είχε διοργανωθεί από δύο άνδρες φοιτητές και οι τοπικοί πολιτικοί την στήριζαν.

Οι άνθρωποι άρχισαν να κατηγορούν τη μαθήτρια. Η οικογένειά της λέει ότι άρχισαν να ανησυχούν για την ασφάλειά της.   Παρ 'όλα αυτά, στις 6 Απριλίου, 11 ημέρες μετά την σεξουαλική επίθεση, η Νουσράτ πήγε στο σχολείο της για τις τελικές εξετάσεις της.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας συμμαθητής της την πήρε στην οροφή του σχολείου, λέγοντας ότι ένας από τους φίλους της ξυλοκοπήθηκε. Όταντο κορίτσι  έφτασε στην ταράτσα τέσσερα ή πέντε άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους την περικύκλωσαν και την πίεζαν να αποσύρει την καταγγελία εναντίον του διευθυντή. Όταν αρνήθηκε, την πυρπόλησαν.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι δολοφόνοι θέλησαν να «φανεί σαν αυτοκτονία».

Η 19χρονη, όμως, κατάφερε να ξεφύγει και τελικά ήταν σε θέση να δώσει μια ακόμη κατάθεση πριν πεθάνει.   Ένας από τους δολοφόνους κρατούσε το κεφάλι της κάτω με τα χέρια του, έτσι δεν είχε χυθεί κηροζίνη εκεί και γι' αυτό το κεφάλι δεν κάηκε. Αλλά όταν η Νουσράτ οδηγήθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο, οι γιατροί αντιμετώπισαν εγκαύματα στο 80% του σώματός της. Δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τα εγκαύματα και την έστειλαν στο νοσοκομείο της Ντάκα.   Στο ασθενοφόρο, φοβούμενοι ότι δεν θα επιβιώσει, κατέγραψαν μια δήλωσή της με το κινητό τηλέφωνο του αδελφού της.

«Ο δάσκαλος με άγγιξε, θα πολεμήσω αυτό το έγκλημα μέχρι την τελευταία μου πνοή», ακούγεται να λέει. Κατονόμασε επίσης μερικούς από τους επιτιθέμενους της που ήταν συμμαθητές της. Στις 10 Απριλίου πέθανε. Χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών στην κηδεία της.   Από τότε η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα, επτά από τους οποίους φέρονται εμπλέκονται στη δολοφονία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι δύο άνδρες μαθητές που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία υπέρ του διευθυντή. Ο ίδιος ο διευθυντής παραμένει υπό κράτηση. Ο αστυνομικός που κατέγραψε την καταγγελία της Νουσράτ για σεξουαλική παρενόχληση έχει απομακρυνθεί από τη θέση του και μεταφέρθηκε σε άλλο τμήμα.   Η Πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα συναντήθηκε με την οικογένεια της 19χρονης στη Ντάκα και υποσχέθηκε ότι κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στη δολοφονία θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.      

Η ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών του Μπαγκλαντές «Mahila Parishad» αναφέρει ότι υπήρξαν 940 περιστατικά βιασμού στο Μπαγκλαντές το 2018. Αλλά οι ερευνητές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος καθώς ο φόβος κάνει τα θύματα να διστάζουν να μιλήσουν.  

18100322.jpg


Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια από τη δικαιοσύνη για σεξουαλική παρενόχληση, αντιμετωπίζει και πάλι παρενοχλήσεις. Το στίγμα παραμένει για χρόνια, υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός και έλλειψη προθυμίας από την αστυνομία να διερευνήσει σωστά τις καταγγελίες και τελικά το θύμα ζει υπό καθεστώς φόβου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ