- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νικαράγουα: Αποφυλακίζονται 636 κρατούμενοι
Συμπεριλαμβανομένων 13 που φυλακίστηκαν διότι είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου
636 έγκλειστοι «σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα» θα τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό
Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες, Μεγάλη Τρίτη των καθολικών, ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην αποφυλάκιση υπό όρους 636 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων 13 που είχαν οδηγηθεί στις φυλακές διότι είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.
Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι «επ' ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας» και για την προώθηση «της οικογενειακής ενότητας», 636 έγκλειστοι «σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα» θα τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Το μέτρο θα ωφελήσει έγκλειστους καταδικασμένους σε ποινές βραχείας διάρκειας, τις οποίες θα μπορέσουν να εκτίσουν στα σπίτια τους ή μαζί με μέλη των οικογενειών τους.
Η κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει σε αυτού του είδους τις αποφυλακίσεις προσώπων καταδικασμένων για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Επρόκειτο για συνολικά 2.908 έγκλειστους.
Ανάμεσα στα 636 πρόσωπα που θα αφεθούν ελεύθερα συγκαταλέγονται 13 αντιπολιτευόμενοι που είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί διότι είχαν πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Ορτέγα, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια, ανέφερε η Μπρέντα Γκουτιέρες, πρόεδρος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πολιτικών Κρατουμένων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι αρχές αντιμετωπίζουν τους αντιπολιτευόμενους αυτούς ως κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου, ωστόσο οι αντικυβερνητικοί και οι οικείοι τους μιλούν για πολιτικούς κρατούμενους.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση στη Νικαράγουα, περίπου 800 άνθρωποι φυλακίστηκαν αφότου ξέσπασαν πριν από έναν χρόνο διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Στα επεισόδια και στην καταστολή που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 325 άνθρωποι, ενώ περίπου 50.000 πολίτες της χώρας της κεντρικής Αμερικής την εγκατέλειψαν.
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) κάνει λόγο για 647 φυλακισμένους αντιπολιτευόμενους, οι αρχές μιλούν για περίπου 350.
Την 27η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και η πλατφόρμα Συμμαχία Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (ACJD) άρχισαν διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν κάτι περισσότερο από έναν μήνα. Έκτοτε, περίπου 250 αντιπολιτευόμενοι αποφυλακίστηκαν και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε -- την 20ή Μαρτίου -- να αποφυλακίσει όλους τους αντιπολιτευόμενους που παραμένουν έγκλειστοι μέσα σε τρεις μήνες.
Ωστόσο τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ούτε την οργάνωση πρόωρων εκλογών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό στη νέα πραγματικότητα, όπου η ισχύς μετριέται πλέον σε ετοιμότητα, τεχνολογία και αντοχή
Μια ματιά στην κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας, με βάση νέα στοιχεία του YouGov και την επικαιρότητα
Δεν θα φιλοξενεί πλέον κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα
Ιστορίες Αμερικανών που πίστεψαν την εικόνα της Ρωσίας ως καταφύγιο συντηρητικών αξιών και ανακάλυψαν τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής υπό τον Πούτιν.
Από το «Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back»
Κλιμακώνεται η κρίση - Πληροφορίες ότι το ένα πλοίο είναι ελληνικό
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Η δολοφονία της έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών στη χώρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι είχε συζητήσει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του
Oνομάστηκε χαϊδευτικά «Όιστερ» από την κάρτα μετακινήσεων της πόλης
O άλλοτε ηγέτης των Σαντινίστας κυβερνά αδιάλειπτα από το 2007
Τι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
Ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει την απομάκρυνση των καταλοίπων της περιόδου Όρμπαν
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα ανάμεσα στις παραγγελίες και κατέκτησε το βραβείο Λου Σουν
Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί
Από την Πέμπτη μαίνεται η πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.