Κοσμος

Απογοήτευση στο Ισραήλ-Απέτυχε η πρώτη αποστολή στη Σελήνη

Το Beresheet συνετρίβη κατά την προσσελήνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σελήνη
Σελήνη / © EPA/PETER KOMKA

Μεγάλη είναι η απογοήτευση στο Ισραήλ καθώς απέτυχε η πρώτη του αποστολή στη Σελήνη, η οποία έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι με κρατική χρηματοδότηση.

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet («Γένεσις») δεν κατάφερε να προσσεληνωθεί και συνετρίβη στην επιφάνειά της Σελήνης, όπως ανακοίνωσε το κέντρο ελέγχου.

Η σχεδιαζόμενη ελεγχόμενη κάθοδός του στον δορυφόρο της Γης ήταν ανεπιτυχής, ανέφερε η ομάδα που ανέπτυξε την μη επανδρωμένη διαστημοσυσκευή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το Beresheet αντιμετώπισε ορισμένα τεχνικά προβλήματα στην κεντρική του μηχανή κατά τελική φάση της καθόδου προς την επιφάνεια της Σελήνης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ξεκινά την πρώτη του αποστολή στη Σελήνη στις 21 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη διαστημική αποστολή με ιδιωτική πρωτοβουλία στον κόσμο.



Από τότε  ο διαστημικό σκάφος Beresheet πέρασε έξι εβδομάδες, κάνοντας συνεχώς διευρυμένους κύκλους γύρω από την Γη.

Στις 4 Απριλίου πέρασε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να κατεβεί στην επιφάνεια του φεγγαριού.

20754555.jpg
EPA/Israel Aerospace Industries


Στόχος της αποστολής ήταν η λήψη φωτογραφιών και διενέργεια πειραμάτων.

Το Ισραήλ ήλπιζε να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που έχει πατήσει στη Σελήνη. Μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει μόνο κυβερνητικές διαστημικές υπηρεσίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

«Δεν τα καταφέραμε, αλλά σίγουρα το προσπαθήσαμε», δήλωσε ο συντονιστής της αποστολής Μορίς Καν. «Πιστεύω ότι είναι επίτευγμα που φτάσαμε μέχρι εκεί που φτάσαμε και θα έπρεπε να αισθανόμαστε περήφανοι», πρόσθεσε.

19773773.jpg
EPA/ABIR SULTAN


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρακολουθούσε την αποστολή από το κέντρο ελέγχου στο Τελ Αβίβ, είπε: «Εάν δεν πετυχαίνεις κάτι με την πρώτη, πρέπει να ξαναπροσπαθήσεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ