Κοσμος

ΔΝΤ: Η αναβολή του Brexit παρατείνει την αβεβαιότητα

Ναι μεν αλλά από την Λαγκάρντ για τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριστίν Λαγκάρντ
Κριστίν Λαγκάρντ/©EPA/SHAWN THEW

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την Πέμπτη την 6μηνη αναβολή που δόθηκε στο Λονδίνο προκειμένου να προετοιμάσει το Brexit, υπογραμμίζοντας όμως ότι η εξέλιξη αυτή παρατείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Στα θετικά, αυτό βάζει τέλος στον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, που ήταν μία από τις επιλογές» σχολίασε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, θα δοθεί με αυτόν τον τρόπο περισσότερος χρόνος στις εμπλεκόμενες πλευρές στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση αλλά και στους οικονομικούς παράγοντες «ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για όλα τα ενδεχόμενα».

«Όμως, είναι επίσης προφανές ότι (με την αναβολή) παρατείνεται η αβεβαιότητα και δεν επιλύονται τα προβλήματα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «σκληρό» Brexit.

Το βράδυ της Τετάρτης οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να αναβάλουν το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο, έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Μέι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ