Κοσμος

Οι Βρετανοί πήραν την παράταση από την ΕΕ για το Brexit

«Μην τη σπαταλήσετε» διαμηνύει ο Ντόναλντ Τουσκ στο Ηνωμένο Βασίλειο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τερέζα Μέι και ΕΕ
Τερέζα Μέι και ΕΕ / © EPA/OLIVIER HOSLET

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  συμφώνησαν να αναβληθεί το Brexit μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ - προεδρεύων της έκτατης συνόδου κορυφής - εξήγησε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει και τη δική της συναίνεση.

Η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της νέας προθεσμίας που συμφωνήθηκε, της 31ης Οκτωβρίου 2019, μοιάζει τελείως απίθανη, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Αναμένω πως αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση», δήλωσε ο Ρούτε. «Την 31η Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είτε θα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, είτε θα έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν το Brexit, ή να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Πάντως, έχουμε έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για περαιτέρω παράταση της διαδικασίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Όπως είπε, αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και έστειλε σαφές μήνυμα στους Βρετανούς: «Μην τη σπαταλήσετε». Ο Τουσκ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ην. Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές. Όπως εξήγησε, το ΗΒ «έπεισε» τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του. «Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία. Μέχρι στιγμής, η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη», δήλωσε από τη μεριά του ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε, θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Ωστόσο, τόνισε, ότι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το Ην. Βασίλειο δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ.

Ερωτηθείς αν η ενότητα των «27» έχει διαταραχτεί λόγω της στάσης της Γαλλίας, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως η ενότητα φαίνεται στα κοινά συμπεράσματα, και δεν σημαίνει πάντα «ταυτόσημες θέσεις».

Παράταση χωρίς Ευρωεκλογές

Παρά τη συμφωνία που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την αναβολή του Brexit, η Βρετανία μπορεί ακόμη να αποφύγει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, εάν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει πριν από την 22α Μαΐου, τόνισε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η Μέι υπογράμμισε ότι οι 27 συμφώνησαν στο «αίτημα-κλειδί» που πρόβαλε, δηλαδή το Λονδίνο να μπορεί να τερματίσει την παράταση της διαδικασίας πρόωρα.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές και θα αποχωρήσουμε επίσημα από την ΕΕ το Σάββατο 1η Ιουνίου», είπε η Μέι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Μέι αναγνώρισε την «τεράστια απογοήτευση» πολλών διότι το ΗΒ αναγκάστηκε να ζητήσει νέα παράταση και πρόσθεσε ότι «λυπάται ειλικρινά» διότι δεν κατάφερε να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο.

«Οι επιλογές που έχουμε τώρα ενώπιόν μας είναι άκαμπτες και το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές. Πρέπει λοιπόν τώρα να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να καταλήξουμε σε συναίνεση για μια συμφωνία που θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον», επέμεινε η Μέι.

Η Μέι κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει σκοπό να προσποιηθεί ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες «θα είναι εύκολο, ή θα υπάρξει κάποιος απλός τρόπος, για να αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο» του ΗΒ όσον αφορά το Brexit. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ