Κοσμος

Η μάχη του Ασάνζ να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ξεκίνησε

Πιέσεις στη Σουηδία να βγει από το συρτάρι ο φάκελος με τις κατηγορίες σε βάρος του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζούλιαν Ασάνζ
Τζούλιαν Ασάνζ/©EPA/ANDY RAIN

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του» ξεκαθάρισε σε δημοσιογράφους η δικηγόρος του ιδρυτή των Wikileaks Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση Ασάνζ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 12 Ιουνίου. Ο ιδρυτής των Wikileaks οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού και τη σύλληψή του, επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν 7 χρόνια.

Ο Ασάνζ τέθηκε υπό κράτηση, επίσης, σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν πως ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες θα είναι αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

To Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή, ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε ότι προς το παρόν δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ.

Αίτημα στη Στοκχόλμη να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος Ασάνζ

Σε μια ακόμη εξέλιξη στην υπόθεση, η εισαγγελία της Σουηδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοιχτεί εκ νέου η έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks -μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.

«Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η προκαταρκτική έρευνα που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση» ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.

«Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση» τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.

Τον Μάιο του 2017, μια δικαστής στη Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων στοιχείων σχετικών με την υπόθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ