Κοσμος

Ιστορική απόφαση - Αντισυνταγματική η απαγόρευση των αμβλώσεων

Μέχρι το 2020 η Νότια Κορέα οφείλει να έχει αλλάξει τη νομοθεσία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νοτίου Κορέας προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση-σταθμό για τη χώρα κρίνοντας αντισυνταγματική την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει να έχει αλλάξει η νομοθεσία της Νοτίου Κορέας.

Η απαγόρευση είχε ψηφιστεί το 1953 και προέβλεπε την επιβολή προστίμων και φυλάκισης στις γυναίκες που προχωρούσαν σε διακοπή της κύησής τους. Ο νόμος εξαιρούσε μόνο τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για την υγεία της εγκύου.

Η Νότια Κορέα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου όπου ακόμα η άμβλωση θεωρείται ποινικό αδίκημα. 

Ο νόμος, ωστόσο, τέθηκε υπό αμφισβήτηση από μια γιατρό που τόνισε ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση αποτελεί απειλή για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη διαπιστώνει ότι το 58% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης των απαγορεύσεων των εκτρώσεων.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ, Λάουρα Μπίκερ, αναφέρει ότι η ώθηση για αλλαγή προέρχεται από ένα ανερχόμενο κίνημα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη Νότια Κορέα.

Η μόνη παραφωνία στη χώρα για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ο μεγάλος αριθμός ευαγγελιστών χριστιανών,  με τους περισσότερους από αυτούς να θέλουν να παραμείνουν παράνομες οι αμβλώσεις, επειδή «υποχρεώνει τις γυναίκες να σκεφτούν σοβαρά την απόφαση να το πράξουν στην πρώτη δυσκολία της εγκυμοσύνης».