Κοσμος

Ένοχοι οι «9» του Κινήματος της Ομπρέλας στο Χονγκ Κονγκ

Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην κομμουνιστική Κίνα καταδικάστηκαν για πρόκληση δημόσιας όχλησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτιβιστές Χονγκ Κονγκ
Ακτιβιστές Χονγκ Κονγκ / © EPA/ALEX HOFFORD

Ένοχοι κρίθηκαν οι εννέα ηγέτες του δημοκρατικού «Κινήματος της Ομπρέλας» στο Χονγκ Κονγκ για την πρόκληση δημόσιας όχλησης. Το 2014 το εν λόγω μαζικό κίνημα κατέκλυζε τους δρόμους της μεγαλούπολης με αίτημα τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία από την Κίνα.

Μεταξύ των ακτιβιστών που καταδικάστηκαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως και επτά ετών περιλαμβάνονται τρεις ηγετικές μορφές του κινήματος, που διεκδικούσαν το δικαίωμα του Χονγκ Κονγκ σε ελεύθερες εκλογές, ήτοι να επιλέγει τον δικό του ηγέτη.

Ειδικότερα πρόκειται για τον 60χρονο καθηγητή Κοινωνιολογίας Τσαν Κιν Μαν, τον 54χρονο καθηγητή Νομικής Μπένι Τάι και τον 74χρονο βαπτιστή ιερέα Τσου Γιου Μινγκ. «Ό,τι και αν συμβεί σήμερα, θα αντισταθούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Μπένι Τάι. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο για να στηρίξει τους ηγέτες του κινήματος.

Τις διαδηλώσεις είχε πυροδοτήσει η απόφαση της Κίνας να επιτρέψει μεν τη διεξαγωγή εκλογών το 2017, δίνοντας ωστόσο την επιλογή στους πολίτες από μία λίστα υποψηφίων οι οποίοι θα έφεραν την έγκριση του Πεκίνου.

Βρετανική αποικία επί 156 χρόνια, το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε με όλες τις τιμές από τον πρίγκιπαα της Ουαλίας Κάρολο στην κυριαρχία του Πεκίνου, την 1 Ιουλίου 1997.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ