Κοσμος

La Repubblica: Το Μακεδονικό επηρεάζει την ψήφο των Ελλήνων

Δεν ξεχνούν την «κλοπή της Ιστορίας και συμβόλων εθνικής ταυτότητας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βόρεια Μακεδονία
Βόρεια Μακεδονία/©INTIMENEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Τη θέση ότι το Μακεδονικό θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών στη Βόρεια Ελλάδα, υποστηρίζει η La Repubblica.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» εκλαμβάνεται από πολλούς στην Ελλάδα «ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και ως κλοπή της Ιστορίας και συμβόλων εθνικής ταυτότητας».

«Η πρόσφατη λύση του προβλήματος -με το όνομα Βόρεια Μακεδονία- είναι βαθιά αντιδημοφιλής. Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιανουάριο πυροδότησε διαδηλώσεις και ώθησε τους ΑΝΕΛ -το εθνικιστικό δεξιό κόμμα- να βάλει τέλος στη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μετατράπηκε σε πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα και τη χρησιμοποίησαν για να αντλήσουν υποστήριξη και να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο θα επηρεάσει αυτή η εθνικιστική φλόγα το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά είναι πιθανόν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις βόρειες περιοχές της χώρας.

» Τις τελευταίες εβδομάδες η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να στρέψει το επίκεντρο της συζήτησης, επικρίνοντας τις ικανότητες του Τσίπρα στην οικονομία και στη διαχείριση του κράτους. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων που θα αντιμετωπίσει τον νεοφιλελευθερισμό, τον εθνικισμό και την άκρα δεξιά» τονίζεται ακόμη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ