Κοσμος

Στο εδώλιο από σήμερα και ο Μοχάμεντ Μόρσι

Η Αίγυπτος δικάζει τους προέδρους της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκινάει σήμερα στο Κάιρο η δίκη του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ανετράπη στις 3 Ιουλίου από τον στρατό και κρατείται έκτοτε σε μυστική τοποθεσία, κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός των αιματηρών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η δίκη του πραγματοποιείται στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καΐρου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, για λόγους ασφαλείας, αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, ωστόσο, αναμένεται σήμερα να κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι.

Ήδη χθες Κυριακή, μια ημέρα πριν τη δίκη, υποστηρικτές κι αντίπαλοι του ανατραπέντος προέδρου συγκρούσθηκαν έξω από μεγάλο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, φοιτητές που στηρίζουν τον Μόρσι διαδήλωναν κατά της δίκης του στο Πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, όταν η πορεία τους συναντήθηκε με άλλη διαδήλωση φοιτητών που στήριζαν τους στρατιωτικούς, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματίες.

Γ.Σ.