Κοσμος

Έβερεστ: Οι πάγοι λιώνουν και αποκαλύπτουν σορούς ορειβατών

Μία ακόμη σκληρή πλευρά της κλιματικής αλλαγής εκτυλίσσεται στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
everest
Έβερεστ/©Pixabay

Σχεδόν 300 ορειβάτες έχουν πεθάνει στην κορυφή του Έβερεστ από την προσπάθεια να την κατακτήσουν. Τα δύο τρίτα των σκελετών θεωρούνται ακόμα ότι βρίσκονται θαμμένα κάτω από το χιόνι και τους πάγους, αναφέρει το BBC.

Τα περισσότερα από τα νεκρά σώματα των ορειβατών έχουν εμφανιστεί στον παγετώνα Khumbu, σύμφωνα με έρευνες, ενώ οι υπέυθυνοι των αποστολών ανησυχούν για τον αριθμό των ορειβατών που θα βρεθούν καθώς οι παγετώνες λιώνουν στο Έβερεστ.

«Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο πάγος λιώνει γρήγορα και τα νεκρά σώματα που παρέμεναν θαμμένα όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτονται τώρα», δήλωσε ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ. «Έχουμε κατεβάσει νεκρά σώματα κάποιων ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά όσοι πέθαναν παλιά και παρέμειναν θαμμένα βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια» πρόσθεσε. 

Αξιωματούχοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Αποστολών του Νεπάλ (EOAN) δήλωσαν πως η αντιμετώπιση των σωρών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Σε αυτό το θέμα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ορειβατική κοινωνία», είπε ο Dambar Parajuli, πρόεδρος του EOAN. «Αν μπορούν να το κάνουν στην πλευρά του Θιβέτ του Έβερεστ, μπορούμε να το κάνουμε και εδώ».

Το 2017, το χέρι ενός νεκρού ορειβάτη εμφανίστηκε πάνω από το έδαφος στο στρατόπεδο 1. Οι χειριστές των αποστολών είπαν ότι ανέπτυξαν επαγγελματίες αναρριχητές της κοινότητας Sherpa για να μετακινήσουν το σώμα. Την ίδια χρονιά, μία ακόμα σορός εμφανίστηκε στην επιφάνεια του Khumbu Glacier.

Επίσης είναι γνωστό ότι στο παγόβουνο Khumbu βρίσκονται τα περισσότερα πτώματα ορειβατών. Ένα άλλο μέρος όπου υπάρχουν σοροί ορειβατών είναι η περιοχή Camp 4, που ονομάζεται επίσης South Col, και είναι σχετικά επίπεδη. «Τα χέρια και τα πόδια των νεκρών σωμάτων έχουν εμφανιστεί στην επιφάνεια και στο καμπ τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ένας υπάλληλος σε μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

«Παρατηρήσαμε ότι η στάθμη του πάγου στο καμπ έχει πεέσει και για αυτό και τα σώματα εκτίθενται». Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι παγετώνες στην περιοχή του Έβερεστ, όπως και στα περισσότερα μέρη των Ιμαλαΐων, λιώνουν γρήγορα. Μια μελέτη το 2015 αποκάλυψε ότι οι λίμνες στον παγετώνα Khumbu -που οι αναρριχητές πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στην κορυφή- επεκτεινόταν και συνδέονταν λόγω της επιταχυνόμενης τήξης.

Ο στρατός του Νεπάλ κατέστρεψε τη λίμνη Imja κοντά στο Όρος Έβερεστ το 2016, αφού το νερό του από το γρήγορο λιώσιμο είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων των μελών από τα πανεπιστήμια του Λιντς και του Aberystwyth στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρυσι διέσχισε τον παγετώνα Khumbu και βρήκε τον πάγο να είναι πιο ζεστός από το αναμενόμενο.

«Λόγω της κίνησης του παγετώνα Khumbu, βλέπουμε κατά καιρούς σορούς ορειβατών»  είπε ο Tshering Pandey Bhote, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Ορεινών Ομάδων του Νεπάλ. «Αλλά οι περισσότεροι ορειβάτες είναι διανοητικά διατεθειμένοι να συναντήσουν ένα τέτοιο θέαμα».

Ωστόσο, ορισμένα από τα νεκρά σώματα στα υψηλότερα υψόμετρα έχουν επίσης χρησιμεύσει ως ορόσημα για τους ορειβάτες. Ένα τέτοιο σημείο αναφοράς είναι οι «πράσινες μπότες» κοντά στην κορυφή. Πρόκειται για μια αναφορά σε έναν ορειβάτη που πέθανε κάτω από ένα βράχο που προεξείχε. Οι πράσινες μπότες του, ακόμα στα πόδια του, είναι σημάδι για την διαδρομή αναρρίχησης.

Η ανάκτηση και η αφαίρεση σωμάτων από τους υψηλότερους καταυλισμούς μπορεί να είναι τόσο δαπανηρή όσο και δύσκολη. Οι ειδικοί λένε ότι κοστίζει 40.000 έως  80.000 δολάρια η απομάκρυνσή τους.

«Μία από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από το ύψος των 8.700 μέτρων, κοντά στην κορυφή», δήλωσε ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της NMA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ