Κοσμος

Τουσκ για Brexit: Μικρή παράταση μόνο αν η Βουλή ψηφίσει ΝΑΙ

Τι αναφέρει σε δήλωσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τουσκ
Ντόναλντ Τουσκ/©EPA/OLIVIER HOSLET

Ανοικτό αφήνει σε δήλωσή του ο Ντόναλντ Τουσκ το ενδεχόμενο μικρής αναβολής του Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθαρίζει ότι για να γίνει αυτό πρέπει η Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει θετικά για τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η τοποθέτηση Τουσκ έρχεται λίγη ώρα μετά το αίτημα αναβολής που κατέθεσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε, πάντως, ότι η αναβολή έως τις 30 Ιουνίου θα δημιουργήσει πληθώρα νομικών και πολιτικών ερωτηματικών, καθώς μεσολαβούν οι ευρωεκλογές, στις οποίες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να συμμετάσχουν οι Βρετανοί πολίτες ή όχι. Η Τερέζα Μέι είναι κατηγορηματική, χαρακτηρίζοντας «πολιτική αποτυχία» ενδεχόμενη προσφυγή των Βρετανών στις κάλπες.

«Ακόμα κι αν η ελπίδα για τελική επιτυχία μπορεί να φανεί αδύναμη, ακόμη και απατηλή, ακόμα και αν και η κόπωση του Brexit γίνεται όλο και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση μίας θετικής λύσης μέχρι και την τελευταία στιγμή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ολόκληρη η δήλωση Τουσκ

Σήμερα έλαβα μια επιστολή από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία απευθύνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύο αιτήσεις: να εγκρίνει τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Μόλις τώρα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με αυτές τις προτάσεις.

Υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων που διεξήγαγα κατά τις τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι θα είναι δυνατή μια σύντομη παράταση, αλλά θα εξαρτηθεί από τη θετική ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το ερώτημα παραμένει ανοικτό ως προς τη διάρκεια μιας τέτοιας παράτασης. Η πρόταση της πρωθυπουργού για τις 30 Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματά της, δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων νομικού και πολιτικού χαρακτήρα. Οι ηγέτες θα το συζητήσουν αύριο. Όσον αφορά την έγκριση της συμφωνίας του Στρασβούργου, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό και κατά τη γνώμη μου δεν δημιουργεί κινδύνους. Ειδικά για να βοηθηθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προς το παρόν δεν προβλέπω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν οι ηγέτες εγκρίνουν τις εισηγήσεις μου και εάν υπάρχει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε την απόφαση για την επέκταση με γραπτή διαδικασία. Ωστόσο, εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη, δεν θα διστάσω να προσκαλέσω τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη και αν η ελπίδα για μια τελική επιτυχία μπορεί να φανεί αδύναμη, ακόμη και απατηλή, και παρόλο που η κούραση της Brexit γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση -μέχρι την τελευταία στιγμή- μιας θετικής λύσης, φυσικά χωρίς το άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης. Έχουμε αντιδράσει με υπομονή και καλή θέληση σε πολλές περιόδους γεγονότων και είμαι βέβαιος ότι και τώρα δεν θα έχουμε την ίδια υπομονή και καλή θέληση σε αυτό το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της διαδικασίας. Ευχαριστώ
.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ