Κοσμος

Τέλος εποχής στο Καζακστάν - Το who is who του μεταβατικού προέδρου

Απροσδόκητη η παραίτηση Ναζαρμπάγεφ για τη Μόσχα έπειτα από 28 χρόνια στην εξουσία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο μεταβατικός πρόεδρος του Καζακστάν
Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο μεταβατικός πρόεδρος του Καζακστάν/©EPA/

Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έκρυψαν την έκπληξή τους από την απόφαση του προέδρου του Καζακστάν να υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από 28 χρόνια παραμονής στην ηγεσία της χώρας.

Σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας και φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, η απόφασή του χαρακτηρίστηκε απροσδόκητη από τη Μόσχα. Για το θέμα αυτό ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

«Σήμερα το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο Ναζαρμπάγεφ, αλλά δεν έχουμε πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου αυτήν τη στιγμή δεν προβαίνει σε κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), η οποία είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ρώσου πρόεδρου, δήλωσε ότι η παραίτηση Ναζαρμπάγεφ ήταν απρόσμενη και «πολύ σοβαρό γεγονός».

Ναζαρμπάγεφ: «Ο λαός με τίμησε»

Ο 78χρονος πολιτικός ανέλαβε την εξουσία το 1990 σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και στην επικράτειά της υπάρχει το μεγαλύτερο και παλαιότερο κοσμοδρόμιο του πλανήτη, το Μπαϊκονούρ.

«Έλαβα την απόφαση να παραιτηθώ από την προεδρική θητεία», δήλωσε ο Ναζαρμπάγεφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι «ο λαός με τίμησε να γίνω ο πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου Καζακστάν» μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

O πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ
O πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ/©EPA/IGOR KOVALENKO

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

«Με βάση τους νόμους, και με την ιδιότητα του πρώτου προέδρου, του Ελμπασά (σ.σ. ηγέτη του έθνους), την οποία κατοχυρώνουν οι νόμοι, παραμένω πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος με βάση τη νομοθεσία έχει σοβαρές δικαιοδοσίες για να ορίζει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική» πρόσθεσε ο Ναζαρμπάγεφ.

Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ και Μπορίς Γιέλτσιν
Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ και Μπορίς Γιέλτσιν/©EPA

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρόεδρος του κόμματος «Νουρ Οτάν» (σ.σ. «Το φως της Πατρίδας»).

Ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αναλάβει την εξουσία της χώρας η νέα γενιά ηγετικών στελεχών, που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.

Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ - To who is who

Με διάταγμα που υπέγραψε, ο Ναζαρμπάγεφ ορίζει ως νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, η ορκωμοσία του οποίου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στο ίδιο κείμενο διευκρινίζεται ότι «οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν για την υπόλοιπη περίοδο της προεδρικής θητείας μεταβιβάζονται στον πρόεδρο της Γερουσίας της Δημοκρατίας του Καζακστάν από τη στιγμή της ορκωμοσίας».

Αναφερόμενος στο διάγγελμα του στον διάδοχό του, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε ότι είναι ένας άνθρωπος τον οποίο γνωρίζει καλά. Τον χαρακτήρισε «έντιμο, υπεύθυνο και συνεπή», έναν άνθρωπο που μπορεί να του εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, o διάδοχος του Ναζαρμπάγεφ
Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, o διάδοχος του Ναζαρμπάγεφ/©EPA

«Βρέθηκε δίπλα μου από τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας του Καζακστάν. Υποστηρίζει εξ ολοκλήρου την πολιτική της χώρας που ακολουθείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Όλα τα προγράμματα εκπονήθηκαν και αποφασίσθηκαν με τη συμμετοχή του. Πιστεύω ότι ο Τοκάγεφ είναι ακριβώς ο άνθρωπος αυτός, στον οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε την διακυβέρνηση του Καζακστάν» συμπλήρωσε.

Ο 65χρονος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ θεωρείται διπλωμάτης καριέρας, με σπουδές στη Μόσχα. Μιλάει άπταιστα την εθνική γλώσσα του Καζακστάν, καθώς και ρωσικά, αγγλικά και κινεζικά. Στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός του Καζακστάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ