Κοσμος

«Το παρατραβήξαμε κάποιες φορές»

Τζον Κέρι για τις παρακολουθήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ορισμένα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης δεδομένων ήταν παρατραβηγμένα: αυτό παραδέχθηκε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο.

Πάντως, ο Κέρι επέμεινε στη θέση του ότι η κατασκοπεία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επισήμανε άλλωστε ότι οι πρακτικές των παρακολουθήσεων είχαν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πληροφορίες και να αποτραπούν «πτώσεις αεροπλάνων, ανατινάξεις κτιρίων και δολοφονίες ανθρώπων».

Επιπλέον, διέψευσε τις αναφορές ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων ανθρώπων λέγοντας ότι πρόκειται για υπερβολές δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας να σταματήσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των πρακτικών συλλογής δεδομένων. Φέρεται επίσης να έδωσε εντολή στην NSA να περιορίσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Κ. Τ.