Κοσμος

Ματωμένη Κυριακή: 47 χρόνια μετά δίωξη για δολοφονία

Κατηγορούμενος ο Βρετανός πρώην «στρατιώτης F»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λόντοντερι
Λόντοντερι, Βόρεια Ιρλανδία / © EPA/PAUL MCERLANE

Ποινικές διώξεις για τη δολοφονία δύο διαδηλωτών και την απόπειρα δολοφονίας τεσσάρων ασκήθηκαν σε βάρος ενός Βρετανού πρώην στρατιώτη για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» στο Λόντοντερι το 1972.

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι διαθέτει πλέον ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία για να στοιχειοθετήσει την υπόθεση σε βάρος του «Στρατιώτη F» για τις δολοφονίες των διαδηλωτών Τζέιμς Ράι και Μάικλ Κουίν.

Ο ίδιος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Πάτρικ Ο' Ντόνελ, Τζόζεφ Φριλ, Τζο Μαχόν και Μάικλ Κουίν.

Στις 30 Ιανουαρίου του 1972 σε μια πορεία για τα πολιτικά δικαιώματα οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν 15. Αυτή η ημέρα, μία από τις πλέον μελανές στην ταραχώδη ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή.

Το 2010 δημόσια δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης υπό το λόρδο Σάβιλ, η οποία είχε διαταχθεί από τον Τόνι Μπλερ το 1998, κατέληξε στο πόρισμα ότι οι θάνατοι ήταν «αδικαιολόγητοι και μη δικαιολογήσιμοι».

Η 12ετής έρευνα είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι τα θύματα ήταν οπλισμένα.

Ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απολογηθεί από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα της εισαγγελίας κατά βετεράνων στρατιωτών έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και έχει διχάσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ντέρι οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ικανοποιημένη από τη δίωξη, αλλά και απογοητευμένοι που αφορά μόνον έναν από τους πρώην στρατιώτες.

U2 Sunday Bloody Sunday Live From Slane Castle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ