Κοσμος

Σφοδρή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ευρώπης για τα Boeing 737 Max 8

Στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας στην Αιθιοπία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπορική τραγωδία στην Αιθιοπία
Αεροπορική τραγωδία στην Αιθιοπία/©EPA/STR

«Μέχρι στιγμής η εξέταση της υπόθεσης δεν δείχνει κανένα πρόβλημα στην απόδοση και δεν μας δίνει κανένα λόγο να ζητήσουμε την ακινητοποίηση αυτού του αεροσκάφους».

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), ξεκαθαρίζοντας πως «οι άλλες αρχές (πολιτικής) αεροπορίας δεν μας έδωσαν κανένα δεδομένο που να δικαιολογεί ένα τέτοιο μέτρο».

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων για τa Boeing 737 Max 8 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε -μέσω Twitter- την έντονη ενόχλησή του που «τα αεροπλάνα γίνονται υπερβολικά περίπλοκα για να κυβερνηθούν», με αποτέλεσμα να μην «υπάρχει πλέον ανάγκη για πιλότους αλλά μάλλον για επιστήμονες πληροφορικής του ΜΙT».

Καθηλωμένα στα αεροδρόμια της Ευρώπης τα Boeing 737 Max 8
Καθηλωμένα στα αεροδρόμια της Ευρώπης τα Boeing 737 Max 8/©EPA/JOHAN NILSSON

Η FAA, πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει «άμεσα και προσήκοντα» μέτρα, αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα μετά την εξέταση των δεδομένων που βρίσκονται στα «μαύρα» κουτιά της πτήσης 302 των Ethiopian Airlines.

Σύγκρουση στους αιθέρες

Την περασμένη Κυριακή 157 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη συντριβή του μοιραίου αεροπλάνου λίγο μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Με πολλές χώρες ανά τον κόσμο, και ολόκληρη την Ευρώπη, να έχουν «καθηλώσει» τα αεροσκάφη Boeing, τύπου 737 Max 8, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διατεθειμένες να απαγορεύσουν τις πτήσεις με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Επιλέγοντας να μην καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο, η FAA στηρίζει την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, αγνοώντας τις πολιτικές πιέσεις εντός ΗΠΑ, αλλά κυρίως το σταδιακό κλείσιμο του εναέριου χώρου παγκοσμίως στα αεροσκάφη αυτά.

Boeing 737 Max 8
Boeing 737 Max 8/©EPA/ERIK S. LESSER

Για το θέμα που έχει προκύψει με τον συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Boeing Ντένις Μιούλενμπεργκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ