- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κραυγή απόγνωσης για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό
Ποιοι ζητούν την παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης
Να παρέμβει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης και να ξεκινήσει έρευνα για τις δολοφονίες 102 δημοσιογράφων και την εξαφάνιση άλλων 14 το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2018 στο Μεξικό.
Αυτό ζητεί μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters Sans Frontières, RSF). Την περασμένη χρονιά τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από εγκληματική ενέργεια.
Η RSF και η μεξικανική ΜΚΟ Propuesta Civica κάνουν λόγο για «εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που διαπράττονται εναντίον των δημοσιογράφων στο Μεξικό».
Οι δολοφονίες και οι εξαφανίσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ έγιναν κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) και Ενρίκε Πένια Νέτο (2012-2018).
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, πρόκειται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εντός των ορίων μιας «γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού, εν προκειμένω του πληθυσμού των δημοσιογράφων». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Πόλη του Μεξικού, ο Ντελουάρ υποστήριξε ότι υπάρχει «καταφανής συνέργεια των αρχών», οι οποίες ήγειραν εμπόδια στις έρευνες, ή ακόμη βρίσκονταν οι ίδιες πίσω από τις επιθέσεις.
Το ΔΠΔ, διεθνές δικαστήριο αρμόδιο για την εκδίκαση των σοβαρότερων εγκλημάτων, δεν μπορεί να αναλάβει καμιά έρευνα παρά μόνο εάν το ζητήσει κάποιος ή κάποια εισαγγελέας του, κάποιο κράτος που το αναγνωρίζει, ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η RSF κατά συνέπεια ζήτησε από την επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση στο Μεξικό. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση στον νυν πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, να ζητήσει από το ΔΠΔ να ερευνήσει τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση δεν είναι τυχαία σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.